Egyre biztosabbnak tűnik, hogy az ősz folyamán jelentős kihívásokkal kell majd szembenézniük a gazdaság szereplőinek. Egy friss, a hazai kis- és középvállalkozások várakozásait vizsgáló kutatás szerint a kkv-k tetemes részét, több mint 80 százalékát negatívan érintik a jelenlegi gazdasági folyamatok. 

A legtöbbekben nemrég tudatosult, hogy a gazdasági kihívások Magyarországot sem kerülhetik el. A felmérésünk alapján például úgy tűnik, hogy a magyar kkv-k 81 százaléka negatív gazdasági hatásokkal számol a közeljövőben– magyarázta Jagodics Tamás, a kutatást végző Cégmenedzser tulajdonos-ügyvezetője. A felmérést több mint 300 cégvezető részvételével végezték. Azt vizsgálták, hogy vajon mire készülnek a magyar vállalkozások a közeljövőben.

Közel négyezer közbeszerzési eljárást folytattak le hazánkban az első fél évben

A kkv-k továbbra is meghatározó szerepet játszanak a hazai közbeszerzési piacon, június végéig 1340 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el.

A gyártók, kis- és nagykereskedők, valamint szolgáltatók válaszai alapján az látszik, hogy a kkv-k 43 százalékánál jelentős negatív hatásokkal számolnak, míg 39 százalék közepesen negatív fejleményekre készül. A koronavírus-járvány alatt is voltak olyan iparágak, amelyeket „földbe döngölt” a kialakult helyzet, ám bőven akadt példa olyan cégekre is, amelyek üzleti stratégiát váltottak, és aztán sikeresen termeltek. 

KKV üzlet csőd krízis
Fotó: Shutterstock

„Vannak cégek, amelyek előrelátó módon készülnek fel az előttük álló feladatokra, ám vannak olyanok is, amelyek szinte kizárólag költségcsökkentésben gondolkodnak” – hangsúlyozta Jagodics. A cégek több mint 33 százaléka mérsékli a beruházásokra, csaknem 13 százaléka pedig a marketingre szánt összegeket. 

A válaszadók legnagyobb része, 49 százaléka az egyéb (nem közvetlenül a működéshez kapcsolódó) költségeit fogja csökkenteni. Majdnem minden tizedik kkv létszámleépítésben is gondolkodik, a béreket pedig mindössze a cégek 4 százalékánál csökkentenék.

A rezsiváltozás és az extraprofitadó miatt sokan nem fizethetnek majd számlát

A meghosszabbított kamatstop miatt a nem teljesítő hitelek viszont később jelenhetnek meg a követeléskezelő cégeknél.

A magyar kkv-k több mint 60 százalékánál profitcsökkenéssel számolnak az idei évre, 58 százalék számít arra, hogy visszaesnek a megrendeléseik. Ezzel párhuzamosan a költségek emelkedésére készülnek. Ijesztő adat, hogy a válaszadók 40 százaléka attól tart, még a költségeit sem fogja tudni kitermelni, vagyis a vállalat életben maradása is kérdéses.

„Ugyanakkor megfigyelhető a kkv-szektorban az élni akarás, hiszen sokan olyan intézkedéseket hoznak, amelyekre talán a Covid alatt sem sikerült rávenni magukat” – emelte ki Jagodics. A felmérés szerint a cégek több mint 57 százaléka erősíteni fogja az értékesítésre, több mint 26 százaléka pedig a martketingre szánt költéseit. Érdekes, hogy a válaszadók több mint 40 százaléka a meglévő ügyfeleknek történő értékesítésben gondolkodik. Sajnos valószínű az is, hogy az tovább fog nőni, hiszen a cégek több mint 60 százaléka áremelést tervez a túlélés érdekében.

A munkavállalóknak majdnem a fele elégedetlen

A fizetésemelés sem mindig elég a munkaerő megtartásához.