Még egy hónapig dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok a nyári diákmunkaprogramban. Az idei felhívásban több mint 25 ezer fiatal dolgozik önkormányzatoknál, a turizmus-vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban, több mint 2,7 milliárd forint állami hozzájárulással – ismertette a friss adatokat Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára.

A nyári diákmunkaprogramra 16–25 éves, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok regisztrálhatnak. Foglalkoztatásukhoz önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások kérhetnek támogatást. 

A legtöbb esetben a helyhatóságok keresnek hivatalsegédeket a nyári szabadságolások idejére, az állandó munkaerő pótlására. Az önkormányzatok számára legfeljebb két hónapra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi hatórás foglalkoztatás után fizetett bért. 

20210706 Békéscsaba Diákmunkások a Dánfoki strandon.Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlapképen: Bagoly Lilla
Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Emellett jelentős az igény a turizmus-vendéglátás területén is, itt elsősorban a szállodákban, az éttermekben, a fagylaltozókban várják a diákok segítségét az idegenforgalmi főszezonban. Ebben a szektorban eddig mintegy ötezer tanuló foglalkoztatására nyújtottak be kérelmet, ami a teljes igény közel húsz százaléka. A cégeknél legfeljebb napi nyolcórás foglalkoztatás támogatható, a program a fizetés összegének háromnegyedét vállalja át.

A legtöbb munkáltatói kérelem Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érkezett be. A járási hivatalok folyamatosan közvetítik ki a diákokat a munkahelyekre, és biztosítják a bértámogatást a munkaadóknak 

– derült ki a friss adatokból. 

A kormány a program 2013-as indulása óta már közel 27 milliárd forint összértékben 264 ezer fiatalt támogatott. A kezdeményezés az idén is rendkívül népszerű, ezért a Technológiai és Ipari Minisztérium másfélszeresére, közel hárommilliárd forintra emelte az eredeti keretet. Az augusztus végéig tartó program részletei a munka.hu-n olvashatók.