Az Országgyűlés a nyáron úgy határozott, hogy a tömegessé váló visszaélések miatt átalakítja a kisadózó vállalkozások tételes adója , vagyis a szabályait. A változtatás nyomán augusztus 31-én a törvény erejénél fogva megszűnik minden érintett katatagsága. Fontos, hogy a megszűnéssel kapcsolatban az eddig katázóknak nincs külön bejelentési kötelezettségük. Akad teendő ugyanakkor a jövő ügyében.

Az egyéni vállalkozók

Az eddigi katás egyéni vállalkozók csak akkor maradhatnak ennél az adónemnél, ha megfelelnek az új feltételeknek. Az új katát olyan főfoglalkozású, az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő egyéni vállalkozók választhatják, akik kizárólag magánszemélynek számláznak. Az érintetteknek be kell jelenteniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), ha az új kata szerint szeretnének adózni. Aki ezt szeptember 25-éig megteszi, az a hónap elejétől katatagnak mondhatja magát. Ha az érintett nem felel meg az adónem új feltételeinek, akkor a elutasítja a bejelentkezést és erről határozatot küld.

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON / VG

Azok, akik kiesnek a katából, az átalányadózásra is áttérhetnek. Ha valaki az erről szóló döntését október 31-ig bejelenti, akkor átalányadózásának kezdete szeptember elseje lesz. Aki viszont nem nyilatkozik az átalányadózás választásáról, annak holnaptól a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint kell adóznia.

Az eligazodást mindenképpen segítheti a NAV honlapján megtalálható vállalkozói kalkulátor.

Társaságok

Az új katát nem választhatják cégek, így az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság, valamint az ügyvédi iroda ezentúl nem katázhat. Ezek a vállalkozások eldönthetik, hogy a kisvállalati adót, azaz a kivát, vagy a társasági adót választják. Előbbinél sietni kell, a nyilatkozatot ugyanis augusztus utolsó napján be kell nyújtani a NAV-hoz arról, hogy a vállalkozás szeptember elsejétől a kivát választja. Ha a cég nem nyilatkozik, automatikusan a társasági szabályai alá kerül, erről nem kell bejelentést tennie.

Adószakértő a katáról: mindenki egyetértett abban, hogy hozzá kell nyúlni

A VG-nek nyilatkozó adószakértő szerint aránytalanná vált évek alatt a rendszer, bár elismerte, a katából kiesők adóterhelése szinte biztosan nőni fog.