Magyar gazdaság

Szijjártó: Magyarország kivenné a részét az EU és Azerbajdzsán energetikai megállapodásából

Magyarország kihasználná az Európai Unió és Azerbajdzsán között megkötött energetikai megállapodást. A terv szerint Azerbajdzsán zöldáramot fog exportálni az Európai Unióba egy nemzetközi útvonalon keresztül. Szijjártó Péter elmondta: Magyarország jelentkezett arra, hogy az egyik belépőpont legyen. Tranzitállamként Magyarországon keresztül menne tovább a zöldenergia a közösség felé.

Az Ukrajnában éppen fél éve zajló háború és az arra adott szankciós válaszok nyomán súlyos energiaellátási válság alakult ki Európában 

– hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

 

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a mostani helyzet világosan rámutat az új energiaforrások felfedezésének és ellátásba történő bevonásának fontosságára. Az egyik és rövid-közép távon ha nem is az egyetlen, de 

a legfontosabb partner ebben Azerbajdzsán, amit alátámaszt a közelmúltban aláírt EU–Azerbajdzsán energetikai megállapodás is.

Hozzátette:

a mi kapcsolataink abszolút stratégiai jellegűek, gyakoriak az eszmecserék, így volt ez ma is, amikor Parviz Shahbazov kollégával, azeri energiaminiszterrel tárgyaltam telefonon.

Azeri kollégája felvázolta a magyar miniszternek az unióval kötött megállapodást, ezt követően gyorsan megállapodásra is jutottak: 

Azerbajdzsán nagy mennyiségű zöld-villamosenergiát fog előállítani, amelyet egy tengermélyi vezetéken előbb Georgiába, onnan pedig Romániába fognak eljuttatni.

A mai tárgyaláson szó volt róla, hogy Magyarország csatlakozik ehhez a nagyszabású tervhez, mivel ahhoz, hogy a projekt EU-támogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. Hazánk felé szállíthatják tovább a zöld-villamosáramot, amelyet részben Magyarország is felhasználhat, részben pedig tranzitútvonalként tudja továbbküldeni a közösségbe.

Szijjártó Péter szerint ez a beruházás reálisan három-négy év alatt valósulhat meg, 

létrejötte egyrészt nagyban hozzájárulna energiaellátásunk biztosításához, hiszen egy teljesen új energiaforrásról lenne szó, másrészt pedig még közelebb vinne minket karbonsemlegességi céljaink eléréséhez.

A megállapodás tervezetét hamarosan megkapja a magyar kormány, és és mivel az érdekek egybeesnek, Szijjártó Péter biztos benne, hogy gyorsan meg tudnak majd állapodni a részletekről.

 

MAGYARORSZÁG Azerbajdzsán energetika Európai Unió zöldenergia
Kapcsolódó cikkek