Az átalakított rezsicsökkentés részletszabályairól szóló kormányrendelet a lakossági fogyasztónak minősülő társasházak és lakásszövetkezetek esetében a rezsicsökkentett áron igénybe vehető kedvezményes földgázmennyiséget – vagyis az évi 1729 köbmétert – a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján határozta meg.

Nyilatkozni mérési pontonként

E többletmennyiség igénybevételéhez a társasházaknak és a lakásszövetkezetnek az MVM Next honlapján elektronikus formában nyilatkozniuk kell mérési pontonként a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások és az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról – emlékeztetett a határidő lejárta előtt ismét közzétett figyelemfelhívásában a Társasházi Háztartás szaklap.

Ha az e-nyilatkozat augusztus 15-ig beérkezik, akkor a kedvezményes mennyiséget már 2022. augusztus 1-jétől figyelembe kell venni. Ezt követően a kedvezményes mennyiség csak a dokumentum benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazható.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Bármikor ellenőrizhető jogosultság

Az MVM Next emellett kiemelte: az egyetemes szolgáltató bármikor ellenőrizheti a jogosultságot, és bekérheti az ezt alátámasztó iratot. A jogosulatlanul igénybe vett szolgáltatás időszaka alatt felhasznált energiát szankciós áron, azaz az adott hónapra vonatkozó átlagos tőzsdei ár kétszeresének, de legalább az alkalmazott egyetemes szolgáltatási árszabás egységára ötszörösének megfelelő egységáron kell elszámolni akkor, 

  • ha a benyújtott iratok alapján az egyetemes szolgáltató megállapítja, hogy az ügyfél jogosulatlanul vételez egyetemes szolgáltatásban, 
  • a felhasználó az egyetemes szolgáltató által megadott, legalább 15 napos határidőn belül nem küldi meg az iratokat.

Napelemes rendszer vagy napkollektor

Az említett társasházi szakmai portálon azt a friss és már hatályba lépett kormányrendelet-módosítást is a lakóközösségek figyelmébe ajánlják, amely lehetővé teszi, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt ideje alatt 

a társasházak – az eddig száz helyett – már 75 százalékos tulajdonosi többséggel is megszavazhatják a közös területekre telepíthető napelemes rendszert vagy napkollektort.

Persze ehhez kivitelezőt is kell találni, ami nem lesz könnyű feladat. A Kossuth rádió augusztus 12-én arról számolt be, hogy az elmúlt két hétben hatvanezer igény érkezett a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség tagvállalataihoz, miközben tavaly összesen 35 ezer háztartásba telepítettek napelemes rendszert.