Az építésgazdaságban tapasztalható áremelkedés több mint duplája a fogyasztásiár-növekedésnek idén az első fél évben az előző év azonos időszakához képest. Ez a drasztikus áremelkedés az új építéseket és a felújításokat egyaránt érinti – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán.

A,Construction,Worker,Pouring,A,Wet,Concret,At,Road,Construction, A construction worker pouring a wet concret at road construction site, A construction worker pouring a wet concret at road construction site
Fotó: Shutterstock

A szakszövetség az elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal adatait vette alapul, és megállapította, hogy 

míg a fogyasztói árak az év első hat hónapjában éves összevetésben 9,4 százalékkal emelkedtek, addig ugyanebben az időszakban az építőalapanyag-iparban 20,4 százalékos, az építőipari termelői áraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedés történt.

A közlemény szerint az építőipari alapanyagokat és az építési termékeket gyártó vállalkozások az orosz–ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket beárazták az év első felében. További kitettséget a kiszámíthatatlan energiaár-változások és a forint-euró árfolyam hullámzása okozhat.

Silos,Cement,Tank,Wagon,Industry,Storage, silos cement tank wagon industry storage, silos cement tank wagon industry storage
Fotó: Shutterstock

Mindezek azért fontos tényezők, mert az építési termékek gyártásának költségei között az energiaköltségek részaránya átlagosan 25 százalékos, de vannak olyan építési termékek (például cement, égetett kerámia, tégla, egyes szigetelőanyagok), ahol ez az arány magasabb, annak ellenére, hogy a gyártók nagy többsége modern, energiatakarékos berendezésekkel, technológiával termel.

Tönk szélén a hazai cementgyártás, a bányajáradék eltörlését kérik

A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség szerint akár az építkezések is leállhatnak állami segítség nélkül. Javasolják, hogy szűnjön meg a bányajáradék.

A forint-euró árfolyam pedig a kivitelezőknél tud üzleti sokkot okozni, hiszen 

a felhasznált építési termékek, anyagok 48 százaléka importból érkezik. 

A nemzetközi beszállítói láncok problémái a hazai kivitelezési idők hosszabbodását eredményezik. A forint további csekély mértékű gyengülése is jelentős árfelhajtó tényező az építésgazdaságban – mutatott rá közleményében az ÉVOSZ.

Ráadásul a szakmunkások és a mérnökök megtartása várhatóan tovább növeli az építőiparban a vállalkozások költségeit, amit be kell vállalniuk a cégeknek annak érdekében, hogy a magyarországi és a nemzetközi munkaerőpiacon munkaadóként versenyben tudjanak maradni.

Brickyard,In,Cambodia,-,Production,Of,Bricks Brickyard in Cambodia - production of bricks, Brickyard in Cambodia - production of bricks
Fotó: Shutterstock

Az ÉVOSZ tapasztalatai szerint megrendelői oldalról első számú üggyé a finanszírozhatóság kérdése vált. Az állam és az önkormányzatok nagy volumenű építési beruházásokat halasztanak későbbre. A lakosság a hitelképességének, az energiamegtakarítást célzó beruházások, felújítások finanszírozhatóságának a határára érkezett.

A szakszövetség úgy véli, hogy 

a magyarországi és a külföldi befektetők eddig állami támogatásokra számítottak, azonban már az egyéb állami közreműködést is értékelnék. 

Ilyen az állami, önkormányzati területek vállalkozásba adása, közreműködés a közművesítésben, a magánerőből megépített létesítmények állami, közösségi igénybevétele az üzemeltetés során.

Futószalagon gyárthatja a házakat néhány éven belül a Masterplast

A második negyedév után várhatóan a harmadikban is kimagasló eredményeket produkálhat a Masterplast. A rezsicsökkentés szabályainak változásai után sok háztartás számára lett létszükséglet a lakások szigetelésének korszerűsítése. A vállalat elnöke azt is elmondta, hogy a globális válsághelyzet ellenére a nemzetközi értékesítések is jól alakulnak a cégnél. A következő évek nagy dobása pedig a modulházak piacra kerülése lesz.