Minél korábban, lehetőleg már az iskolából kikerülve érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékoskodást – mondta a VG Podcastnak Farkas András nyugdíjszakértő. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok a húszas éveikben még viszonylag ritkán gondolnak időskorukra, és a pályakezdők zsebét is számtalan azonnali kiadás terheli. Ám ha valaki igen korán elkezd takarékoskodni, akkor egy viszonylag alacsony, havi 10 ezer forint körüli nyugdíj-előtakarékosságból is tetemes pénz gyűlik össze.

Általában 40 éves kor körül, a szülők nyugdíjba vonulásával egy időben születik meg a döntés a nyugdíj-előtakarékoskodásról.


 

20220624 KecskemétNyugdíjas séta a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban.Az egészségük megőrzéséért sétáltak a kecskeméti nyugdíjasokFotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe
Fotó: Bús Csaba

A szakértő szerint 

hamisak azok az állítások, amelyek az állami nyugdíjrendszer összeomlásáról szólnak.

Az azonban tény, hogy miután az egész európai társadalom elöregedő, egyre kevesebb befizetésből kell egyre több nyugdíjast eltartania az államnak. Ez mindenképpen kihívás a döntéshozók számára. Ráadásul, miután idehaza nincs járulékplafon, és a bérek jelentősen emelkedtek az elmúlt években, a bejelentve dolgozó munkavállalók közül egyre többen számíthatnak viszonylag magas nyugdíjra, hiszen a befizetéseik is magasak voltak. Persze a helyzet kettős, ugyanis például a szerint adózók tömege kifejezetten alacsony időskori járandóságra számíthat.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast