Egyetlen korábban tervezett állami beruházásról sem mondott le a kormány, ám a geopolitikai események, valamint az okozta költségnövekedés, illetve a gazdasági recesszióval kapcsolatos félelmek szükségessé tették a kiadások visszafogását – közölte a Magyar Nemzet kérdésére az Építési és Beruházási Minisztérium. A tárca jelezte: a kormánynak 10 ezermilliárd forintnyi fejlesztést kellett konszolidálnia.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az ideiglenesen leállított beruházások listáját egyébként nemrég nyilvánosságra is hozta a tárca. Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában Csepreghy Nándor miniszterhelyettes sorolta fel a szüneteltetni kívánt fejlesztéseket. Ezek között számos közútfejlesztési projekt, egészségügyi intézmények felújítása és építése, csatornahálózatok korszerűsítése, iskola- és óvodaépítés, szabadidős és sportközpontok létesítése is szerepel.

A tárca jelezte: egyetlen olyan beruházást sem állítanak le, amely már folyamatban van. 

A felfüggesztés csak azokra a fejlesztésekre vonatkozik, amelyek még közbeszerzési vagy tervezési fázisban vannak. A tervek szerint a legtöbb beruházás csupán rövid időre kerül parkolópályára, a prioritások sorrendjében a későbbiekben megvalósulnak majd.

A minisztérium szerint az elmúlt hetekben az összes, még meg nem kezdett állami beruházást felülvizsgálták, a jövőben pedig azok indokoltsága, szükségessége alapján döntenek majd a megvalósítás sorrendjéről. A Magyar Nemzet úgy tudja, a lista elejére a jól tervezett, átgondolt, társadalmi és gazdasági szempontból a legfontosabbnak ítélt beruházások kerülhetnek. Az útépítések esetében például fontos kritérium a gazdaságélénkítő hatás.