Fontos küldőpiacként tartották számon az orosz–ukrán háború kitörése előtt mind az orosz, mind az ukrán vevőket a magyarországi turizmusban és az ingatlanpiacon egyaránt.

Az oroszok több mint fele Budapesten, sokan pedig a felkapott fürdővárosokban vásároltak lakóingatlanokat korábban. 

Fotó: Varga György / MTI-archív

Az ukrán vevőknek eközben alig több mint a negyede fektetett be a magyar fővárosban, ők inkább vidéken vásároltak átlagosan 25 százalékkal kisebb értékben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020-as közlése szerint.

Összességében sosem volt meghatározó a magyar lakáspiacon a külföldi vevők részaránya, békeidőkben mintegy 5-6 százalékot tett ki derült ki az Ingatlan.com korábbi tájékoztatásából. Az oroszok legutóbb a tizedik helyen álltak a küldőpiaci toplistán, ahol a covidos időkben kerültek eléjük az ukránok. 

Eltűntek az oroszok a piacról – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője. Nála árnyaltabban fogalmazott kérdésünkre a Duna House PR- és elemzési vezetője, Benedikt Károly, mondván, az orosz vásárlók kiemelten nehéz helyzetben vannak. Ezzel nem cáfolta, hogy lényegében eltűntek a piacról, hiszen elenyésző a számuk, a külföldi érdeklődők maximum 3 százaléka orosz állampolgár most – tette hozzá a DH illetékese.

Az oroszokra kiszabott szankciók az ingatlantranzakciókat is ellehetetlenítik, nagyon korlátozottan kapnak csak közigazgatási engedélyt az ingatlanvásárláshoz, így nem tudják magánszemélyként ingatlanba fektetni a pénzüket. A vásárlást megkísérlők egyharmada sem jut el az engedély megszerzéséig. 

Anyagilag is beszűkült a mozgástér, financiális gondokkal küzdenek az orosz érdeklődők, hiszen a bankszámláikat befagyasztották, és nincs lehetőségük új számlát sem nyitni. Így egyáltalán nem, vagy csak nehezen jutnak hozzá a megtakarításaikhoz.

Akinek Magyarországon van ingatlanbefektetése, az is inkább eladni vagy hasznosítani próbálja.

Vegyes képet mutat az oroszok által keresett ingatlanok köre. Aki tud vásárolni, mert kap rá engedélyt, és a finanszírozással sincsen gondja, az saját használatra főként a luxuskategória kínálatából választ, a kevésbé jómódúak pedig a középkategória lakásait keresik. gyanánt inkább a belvárosi, körúton belüli, kétszobás, jó állapotú ingatlanok a keresettek a körükben – tudtuk meg.