Már több mint ötvenezren cserélték le február óta elavult mobiltelefonjukat modern, 4G- vagy 5G-képes eszközre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) készülékcsereprogramjában – közölte a médiahatóság kommunikációs igazgatósága hétfőn.

Régi telefonját újra cseréli egy vásárló egy budai bevásárlóközpontban 2022. február 14-én. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ezen a napon ötmilliárdos keretből indult mobilkészülék-csere programjában negyedmillió használatban lévő 3- és 2G-képes mobiltelefon cserélhető le a mobilinternetezésre alkalmas minimum 4G-képes készülékre.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az NMHH azért indította el a programot, hogy a 3G-s készüléket használóknak lehetősége legyen a 3G-hálózatok kivezetése után is használni a mobilinternet nyújtotta előnyöket, valamint hogy hozzájáruljon a lakosság által használt telefonok modernizációjához.

A mobilok cseréje meg is kezdődött, így az elmúlt hét hónapban több mint ötvenezer elavult telefont cseréltek le, amelyek közel 60 százaléka a 3G-nél korszerűtlenebb, 2G-képes eszköz volt. 

A készülékcserék mintegy 70 százaléka független forgalmazóknál, elektronikai áruházaknál volt, 

a vásárlások 30 százalékára pedig a három nagy mobilszolgáltató bolthálózatában került sor. Budapesten csaknem hatezren éltek a lehetőséggel, a megyei rangsorban pedig Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vették igénybe a támogatást.

A program július 18-tól megújult: a támogatási összeg 40 ezer forintra emelkedett, megszűnt a 120 ezres készülékvásárlási limit, a jogosultsághoz szükséges elvárt aktivitási időszakot pedig április 30-ig hosszabbította meg a hatóság. Mindennek köszönhetően számottevően emelkedett a benyújtott igények száma.

Az NHMM tájékoztatása szerint a folyamatot legkorábban elindító Magyar Telekom június 30-ig teljesen leállította 3G-hálózatát, a Vodafone és a Yettel pedig májustól kezdte meg ezt a folyamatot. Azonban 

a 3G-hálózatok lekapcsolása nem érinti azokat, akik csak hanghívásra, SMS-küldésre használják a készüléküket, mert ezek a funkciók továbbra is működnek a 2G-hálózatokon. 

A támogatási program részleteiről és frissített feltételeiről a Netrefel.hu edukációs oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.