A leggyakrabban otthon tárolt számítástechnikai és mobilos eszközök a mobiltelefonok: ezek tízből hat válaszadónál megtalálhatók – derült ki a Yettel legújabb országos kutatásából. A listán a mobiltelefonokat nem sokkal lemaradva követik a töltők és kábelek (61 százalék), majd a fej- és fülhallgatók (47 százalék), a videó/cd/dvd-lejátszók (42 százalék), a számítógépek (39 százalék), a magnó, hifi (38 százalék), a tévé és a monitor (37 százalék). Érdekesség, hogy nemcsak régi, elavult technológiák, de olyan, viszonylag újabb kütyük is szerepelnek a fiókban heverő eszközök listáján, mint a bluetoothhangszórók (17 százalék) vagy az okos- és fitneszórák (15 százalék). A megkérdezetteknek csupán 6 százaléka jelezte, hogy a felsoroltak közül egyik sem található meg az otthonában.

A régi telefonok sorsa

A kutatásból kiderült, hogy a legtöbben (61 százalék) akkor vesznek új telefont, ha az előző használhatatlan lett, így például elromlott vagy elveszett, de sokaknál az is döntő tényező, ha az egyébként működőképes készülék nagyon elhasználttá vált (45 százalék), vagy nem rendelkezik valamely szükséges funkcióval (42 százalék).

A kitöltők 60 százalékának több mint öt telefonja volt valaha, ötödének pedig legalább tíz készüléke, és a válaszok alapján ezek egy részét egyszerűen elteszik, amikor újra cserélik. 

Az otthoni tárolást említők (63 százalék) közel felének (46 százalék) három vagy még több használaton kívüli mobil van az otthonában, a megőrzött készülékek életkora pedig az esetek csaknem felében (46 százalék) legalább tíz év, de a válaszadók ötödének (22 százalék) 15 évnél régebbi mobilja is van.

20210429 Szeged Passzold vissza a mobilod! - Akció Képen: Nyomógombos mobiltelefonok. Illusztráció. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

A kutatás arra is rákérdezett, hogy milyen célból őrzik meg az emberek a régi készülékeket. Az elsődleges ok (56 százalék), hogy tartaléknak teszik félre őket, de az is gyakori, hogy nem tudják, mit érdemes kezdeni velük (28 százalék), vagy nincs kedvük foglalkozni a kérdéssel (27 százalék). Gyakran megjelölt ok az is, hogy a készülékeken lévő adataikat féltik a felhasználók az illetéktelenektől (24 százalék), és meglepően sokan (23 százalék) érzelmileg kötődnek a régi mobiljukhoz. 

Itt az ideje visszavinni

A környezettudatos szemlélet fontos alapérték a Yettelnél, most pedig legújabb kampányában arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy tegyenek a természet egyensúlyáért, és a régi mobiltelefonokat ne őrizgessék vagy dobják a szemetesbe, hanem vigyék be a társaság üzleteibe, a szolgáltató pedig erre szakosodott partnerei segítségével gondoskodik ezek újrahasznosításáról. Emellett július 18-tól a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság készülékcsere-programjának keretében most 40 ezer forint támogatással lehet vásárolni új készüléket a Yettelnél a nemrég még használt 2G-s vagy 3G-s mobilokért cserébe.