2022 augusztusában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 1,4 millió vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el. Ez azt jelenti, hogy a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké pedig 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17 százalékkal csökkent 2021 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 60 százalékkal emelkedett. 2022. január–augusztusban a belföldi vendégek 31, a külföldiek 200 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

baalton
turista
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A magyar vendégek elmaradtak idén augusztusban

A belföldi vendégek száma 14, a vendégéjszakáké 17 százalékkal csökkent. A vendégszám 831 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,4 millió volt. Az éjszakák 60 százalékát szállodákban töltötték, számuk 14 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 22, illetve 11 százalékkal mérséklődött a tavaly augusztusihoz képest. 

A vendégéjszakák száma
 

A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt,

ahol a belföldivendég-éjszakák 36, illetve 12 százalékát regisztrálták.

Fellendült a mediterrán turizmus, mindenki a tengerpartra vágyik a perzselő hőségben

Kétévnyi bezártság után már azt sem bánják a nyaralók, ha jobban ki kell nyitniuk a pénztárcájukat. A növekvő forgalom segít átvészelni a célországoknak a megugró élelmiszer- és energiaárakat.

A külföldiek visszatértek

A külföldi vendégek száma 71, a vendégéjszakáké 60 százalékkal emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 580 ezer vendég összesen 1,6 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 63 százalékát szállodákban töltötték, ahol több mint másfélszeres bővülés történt 2021 augusztusához mérten. 

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt,

 ahol a külföldivendég-éjszakák 46 százalékát regisztrálták.

A bevételek nagymértékben nőttek

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 16 százalékkal, 63 milliárd forintra növekedett.

Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 40 százalékkal kevesebbet, 5,8 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

A januártól augusztusig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 

96 százalékkal nőtt, és 302 milliárd forintot tett ki.

Augusztusban 2900 kereskedelmi szálláshely, köztük 948 szálloda és 1192 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

A turizmus újraéledésének egyik nagy nyertese lett a Főtaxi

A fővárosi taxitársaság a Budapest Airport mellett a Forma–1 Magyar Nagydíj, a Sziget Fesztivál, az EFOTT és a Budapest Park hivatalos partnere is.