Négy hónapra bezár az ország legnagyobb szállodája, a Danubius Hotel Hungaria – közölte az üzemeltető Danubius csoport közlésére hivatkozva a Turizmus.com.

Fotó: Róka László / MTI

November elsejétől előreláthatólag 2023. február 28-ig tart átmeneti üzemszünetet a hotel. A szállodalánc hivatalos közleménye szerint a döntést az indokolja, hogy 

a 499 szobával rendelkező hotelt a jelenlegi foglaltsági előrejelzések mellett nehezen lehet hatékonyan üzemeltetni a téli szezonban.

A Danubius Hotels novembertől nyolc szállodájában várja a vendégeket Budapesten, Bükön és Győrben, a téli kényszerszünetre ítélt Hungariaba érvényes foglalásokkal rendelkező vendégek kiértesítését megkezdték, elhelyezésükről a Danubius Hotels más budapesti szállodáiban gondoskodnak.

Az energiaár robbanás miatt sorra jelentik be a vidéki hotelek is a téli kényszerpihenőt, piaci becslések szerint minden negyedik szálloda bezárhat a fűtési szezonra. A félházas foglaltság ugyanis nem fedezi a rezsit, illetve a működési költségeket.

Szállodabezárásokra elsősorban vidéken lehet számítani a belföldi vendégforgalom várható szűkülése miatt a téli hónapokban. A Danubius mai bejelentése ráadásul a legnagyobb magyarországi és budapesti szálloda kivonását jelenti a forgalomból. Optimista várakozások szerint február végéig, miközben szövetségi vezetők szerint 

a jövő év első három-négy hónapja lehet a legnehezebb időszak.

Mint a VG-nek a szállodaszövetségi vezetők kifejtették, „Budapest működik, a fő attrakciói elérhetők, a történelmi gyógyfürdők és a múzeumok nyitva vannak, a vendéglők is kitartanak a méregdrága áram és gáz ellenére. Alapvetően fontos az éttermi helyzet a turizmus szempontjából is, nevezetesen hogy legyen elég hely nyitva.”

Az energiaár-robbanás az éttermek és a szállodák profitját egyaránt elnyeli, a vállalkozások mindegyike csökkenő profitabilitás mellett működik.

A novembertől ideiglenes üzemszünet alatt lévő Danubius Hotel Hungariában dolgozó összes dolgozóról gondoskodni tud a szállodalánc – jelentette be Kovács Balázs, a vállalat vezérigazgatója a turisztikai portál beszámolója szerint.

A Danubius szállodabezárásról szóló bejelentését, illetve a lépést a szállodaszövetség elnöke, Baldauf Csaba logikusnak tartja, bár - mint a VG-nek elmondta - mégis meglepődött, előzetesen ő sem értesült róla.

Jó téli szezont várnak a budapesti hotelek, ám elúszik a profit

Kettészakadhat télen a szállodaipar, mert eltérő helyzetben vannak a fővárosi és a vidéki hotelek. Budapest népszerű és megfizethető a külföldi turistáknak, jól alakult az őszi forgalom, és folyamatosan jönnek a foglalások, az itteni hotelek egyike sem készül bezárni. Ellenben máris több vidéki szálloda hirdetett kényszerszünetet.