December 22-én, a Magyar Nemzeti Bank következő inflációs jelentésében foglaltaknak megfelelően dől el, hány százalékkal nőnek a nyugdíjak Magyarországon a jövőre – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormányinfón. Rávilágított, ez egy automatizmus, tehát a jegybanki dokumentumban megjelölt, 2023-ra prognosztizált inflációs mértékkel megegyező lesz az emelés.

20220209 NyíregyházaA Magyar Posta alkalmazottai megkezdték kézbesíteni a február havi nyugdíjkifizetés mellett, azzal egy időben a 13. havi nyugellátást is. A február havi nyugdíj és a 13. havi illetmény összege egy utalványon érkezik, az utalványon a két tételt külön feltüntetve találják a címzettek.Fotó: Sipeki Péter SPKelet-MagyarországKépen:  Török András Nyíregyházán kézbesítette a nyugdíjat Erzsike néninek.
Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország

A költségvetés a szankciós válság ellenére biztosítja a nyugdíjak emeléséhez, a és a 13. havi kifizetéséhez szükséges 612 milliárd forintot – közölte korábban Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette,

az inflációs nyugdíj-kiegészítésre 217 milliárd, a nyugdíjprémium kifizetésére 23,5 milliárd, a 13. havi nyugdíjra 372 milliárd forintot fordít a kormány.

A nyugdíjprémium kifizetésének alapfeltétele, hogy a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. A Magyar Nemzeti Bank az idén 4 százalékos emelkedést vár. Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru alapítója szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akiknek az ellátásuk havi összege meghaladja a 80 ezer forintot, 10 ezer forint nyugdíjprémiummal kalkulálhatnak.