Csúnyán megdrágultak az utóbbi hónapokban a személyi kölcsönök: mára gyakorlatilag kihaltak a 10 százalék alatti kamatok a piacról, miközben a legelőnyösebb ajánlatokhoz is 12 százalék körüli teljes hiteldíjmutató tartozik.

Young,Family,Discussing,Family,Finances
Fotó: Shutterstock

A kamatok emelkedésére a Bank360.hu is felhívta a figyelmet a közelmúltban megjelent elemzésében: a portál szerint a hitelintézetek az elmúlt hetekben a személyi kölcsönöknél gyakorta 1–2 százalék közötti kamatemeléssel próbálták beépíteni kölcsöneik árába a dráguló forrásokat. A drágulás jól nyomon követhető a Magyar Nemzeti Bank statisztikáin is: a jegybank adatai szerint a forintban nyújtott személyi hiteleknél augusztusban 16,44 százalékot ért el a szerződésekben szereplő átlagos, éves kamat, és ez bő 4,5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. Ekkora átlagkamatra pedig 2016 májusa óta nem akadt példa.

A személyi kölcsönök átlagkamata
 

A személyi kölcsönök piacának számain ugyanakkor kevésbé látszanak a kamatemelések hatásai, az év első kétharmadában viszonylag kiegyensúlyozott volt a kereslet az egyik legkeresettebb fogyasztásihitel-konstrukció iránt. Az MNB adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában 360,9 milliárd forintban kötöttek személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, amely jelentős, 16,6 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. 

Ugyanakkor a dinamikus növekedéssel sem sikerült  elérni a járvány előtti utolsó év szintjét, hiszen 2019 első nyolc hónapjában több mint 380 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a piacon.

 Ami pedig az új kontraktusok egész éves alakulását illeti, a 2019-es, 558,6 milliárd forintos rekord megdöntésére is kevés az esély, hiszen ahhoz szeptember és december között havi átlagban nagyjából 50 milliárdnyi kihelyezésre lenne szükség.

Az új szerződések értéke
 

Az állománynál viszont folyamatosan dőlnek a rekordok az MNB adatai szerint: a nyár végén már 1256,1 milliárd forintot tett ki a háztartások teljes személyihitel-portfóliója, amely amellett, hogy 13,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, új rekord is.

 Ezzel együtt a személyi kölcsönök állománya egyelőre a nyomába sem ér az állami támogatás mellett nyújtott babaváró hitelének: utóbbinál a portfólió mérete a nyár végére már meghaladta az 1800 milliárd forintot. Ezzel a babaváró részesedése a lakossági fogyasztásihitel-állományon belül bőven 41 százalék felett jár, miközben a személyi hiteleké 28,9, a szabad felhasználású jelzálogkölcsönöké 17,7 százalék.