Mind a hárman szenvedünk az illegális migrációtól, ami óriási összegeket emészt fel, miközben egyáltalán nem vagyunk elégedettek a jelenlegi helyzettel – mondta Orbán Viktor, aki Budapesten fogadta Karl Nehammer osztrák kancellárt és Aleksandar Vucic szerb államfőt. A magyar kormányfő szerint ez egy hosszabb sorozat nyitótalálkozója, amit annak ellenére tartanak, hogy most nem ez a legfontosabb kérdés, utalt a szankciókra és a gazdasági nehézségekre.

Magyarország van a legspeciálisabb helyzetben

– mondta Orbán Viktor – a keleti oldalról másfél millió menekült, délről pedig közel 200 ezer illegális határátlépő próbált eddig bejutni az ország területére. Nem látom, hogy a brüsszeli politika változna – mondta a kormányfő, aki szerint minden probléma abba az irányba megy, hogy növekedni fog a migrációs nyomás a következő időszakban. Hangsúlyozta, hogy az embercsempészet szintet lépett, egyre gyakrabban használnak fegyvereket. 

A kormányfő szerint Magyarország védi a schengeni határokat, ugyanakkor szeretné minél délebbre vonni ezt a védvonalat. Hazánk eddig is adott segítséget a balkáni országoknak. A következő találkozó Belgrádban lesz, ott öntik jogi formába a konkrét lépéseket. A harmadik találkozót Bécsben tartják – tette hozzá.

Nem lesz könnyű a tél, és attól tartok a tavasz sem 

– ezt már Aleksandar Vucic szerb államfő mondta, majd köszönetet mondott magyar és osztrák kollégájának. Karl Nehammer osztrák kancellár elmondta, hogy ugyan Ausztriát közvetlenül nem érinti az illegális migráció, eddig 70 ezer kérelmet fogadtak be. Hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni, hogy fellépjenek az illegális migráció ellen.

Nagyon szoros az együttműködés Magyarországgal

– fogalmazott, külön kiemelve a két ország rendőrsége közötti együttműködést. Jelezte, hogy közös kezdeményezéseket indítanak, hogy Észak-Macedóniát is támogassák a határvédelmi feladatokban. Nehammer szerint egyidejűleg sok teher hárul a lakosságra, az áremelkedések, a migráció, de szerinte csak együtt lehet szembeszállni a biztonság terén előálló kihívásokkal.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a nyugat-balkáni útvonalon hogyan lehetne visszaszorítani az illegális migrációt, a magyar kormányfő azt mondta, három dolgot kellene csinálni. Az első: minél délebbre tolni azt a védelmi vonalat, amelyen nem lehet átjutni. Ez a vonal Szerbia és Magyarország között van, de lépésről lépésre kell haladni. A második, hogy akik illegálisan vannak itt, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek, és hangsúlyozta, hogy szerinte ennek a költségeit az uniónak kellene állnia. A harmadik feladat pedig hot spotok létrehozása az EU-n kívül. Ha kimondaná az unió, hogy a menedékkérelmet csak a hot spotokban lehet benyújtani, és ameddig nem bírálják elő őket, addig nem lehet belépni az EU területére, akkor a kérdés megoldódna – tette hozzá.

ORBÁN Viktor; SZIJJÁRTÓ Péter; NEHAMMER, Karl; VUCIC, Aleksandar Budapest, 2022. október 3.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Karl Nehammer osztrák kancellár (j2) és Aleksandar Vucic szerb államfő (háttal, k) a magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozón a Várkert Bazárban 2022. október 3-án. Balra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Budapest, 2022. október 3.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Karl Nehammer osztrák kancellár (j2) és Aleksandar Vucic szerb államfő (háttal, k) a magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozón a Várkert Bazárban 2022. október 3-án. Balra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI

Azok a szállítási útvonalak, amelyek eddig megvoltak, megbénultak vagy meg fognak bénulni – mondta Orbán Viktor a gázválság kapcsán. Szerinte Széchenyi óta igaz, hogy Szerbia fontos partner, amelyen keresztül el tudja érni a világot. A legszorosabb együtműködésre törekszik Magyarország Szerbiával. „Hálásak vagyunk Szerbiának, amiért egyedüliként innen kapunk gázt” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a jövőben egymást segítik. Ezért nemzetstratégiai cél a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítása. De jelezte azt is, hogy nagyszabású energetikai együttműködést terveznek a jövőben, ami az ellátásbiztonság szempontjából nagy jelentőségű.

Egy bombával ért fel az a bejelentés, hogy Németország a saját cégeit támogatja 

– mondta a kormányfő, aki szerint ez arra utal, hogy nem lesz közös uniós program a vállalatok megsegítésére az energiaválságban, és úgy fogalmazott, ez a kannibalizmus kezdete az unióban.

Brüsszelben olyan szabályokat tartanak fenn, amelyek életidegenek, a migrációs szabályok szerinte csak bajt okoznak. Azokért meg, amik működnek, pedig beperelnek bennünket. „Az én felfogásom az, hogy nem ülhetünk ölbe tett kézzel, cselekedni kell” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint a Frontex sem látja el megfelelően a feladatát.

Szerbiát nem szabad egyedül hagyni az osztrák kancellár szerint. Hangsúlyozta, hogy segíteni kell az érintett országokat, ugyanakkor hozzátette, meg kell változtatni az EU-s szabályokat. Szerinte az elosztás témája soha nem valósul meg, mert ebben nincs egyetértés a tagállamok között.

Vucic arra kéri az uniós tagországokat, hogy erősítsék meg az eurót, mivel szerinte ez lesz a következő akna, ami veszélyt jelent, hiába csökken az olaj ára, eközben a dollár folyamatosan erősödik. Attól tart, hogy el fognak szegényedni, hiába csökkentették az államadósságukat, ha az euróhoz viszonyítják azt, már nem olyan mutatós a szám. „Kérem a barátainkat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az eurót megerősítsék” – mondta.