Lázár János építési és beruházási miniszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által rendezett szakmai konferencián elmondta, a jogszabály megalkotása érdekében 26 szervezettel egyeztettek, amelyektől 900 javaslatot kaptak, és azok nagy részét be is építették a szabályozásba. A miniszter szerint továbbra is érződik a lemaradás az építőipar minőségében Kelet és Nyugat között, a törvény célja a felzárkózás támogatása. A hátrány ledolgozásában fontos szerepe lehet az építőipari folyamatok digitalizációjának.

A készülő új szabályozás szakmai szempontból fontos eleme, hogy létrejön az Állami Beruházások Érdekegyeztető Tanácsa. Ez nem kormányzati szervezet lesz, tagjait a szakmai testületek, érdekképviseletek delegálják. Feladatai közé tartozik egyebek mellett az építési beruházási feladatok és a tervezői szolgáltatások rendszere, illetve a BIM-szabályozás, valamint a közbeszerzési feltételrendszer kialakítása. Lázár János úgy látja, a törvény lehetőséget kínál arra, hogy a Molhoz vagy az OTP-hez hasonlóan az építőiparban is létrejöjjenek azok a hazai nagyvállalkozások, amelyek képesek a regionális terjeszkedésre, így Magyarország Kelet-Közép-Európa építőipari nagyhatalma lehet a következő évtizedben.

Rákóczi-híd és építkezés, Budapest
Fotó:  Móricz-Sabján Simon / VG

A jogszabályi háttér megújítása azért is sürgető, mert az idén az építőipar növekedése 4,5 százalék körül alakulhat, a bő esztendők után azonban 2023-ban és 2024-ben szűkösebb évek jönnek. Erről már Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszélt a konferencián. 

Az építőipar hármas szorításban van az emelkedő energia-, munkabér- és alapanyagköltségek, a dráguló finanszírozás, valamint az elhalasztott állami beruházások és a mérséklődő lakossági kereslet miatt.

A nehézségeket azok a vállalkozások képesek sikeresen legyűrni, amelyek technológiai innovációval, versenyképességük javításával készülnek a szűkösebb esztendőkre. A hatékonyság növelésének fontos eszköze lehet az építőipari tevékenységek teljes körű digitalizációja, amely a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át az épületek fenntartásáig lehetőséget biztosít a folyamatok naprakész követésére, a szükséges módosítások, változtatások rugalmas elvégzésére, a hibajavítások felgyorsítására, amivel minden szereplő pénzt is időt takarít meg

– mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

A Corvin áruház külső felújítása.
A Corvin áruház külső felújítása. 
Fotó:  Baranyai Attila / MW

Az ÉVOSZ friss, 400 hazai vállalkozás megkérdezésével végzett felmérésének eredménye azt mutatja, hogy az ágazat szereplői tisztában vannak a jelenlegi és a várható helyzettel.

A válaszadók 45 százaléka idén árbevétele növekedésére számít az előző évhez képest, 18 százaléka változatlan árbevétellel számol, 36 százalékuk viszont visszaesést vár. A jövő évi kilátások ehhez képest romlanak.

A megkérdezett vállalkozások 14 százaléka számít ezen a téren növekedésre, 59 százalékuk csökkenő, 27 pedig százalékuk változatlan árbevételt prognosztizál.

A cégek tevékenységét leginkább akadályozó tényezők közül a válaszadók legnagyobb része, 64 százaléka a szakemberhiányt emelte ki, amit a forint gyengülése (55 százalék), a megrendelések hiánya (50 százalék) és az energiaárak változása (45 százalék) követ a sorban. A felmérésben részt vevők kevesebb mint 10 százaléka jelezte, hogy a jövő évi rendelésállománya várhatóan meghaladja a jelenlegi kapacitását, a többség kisebb-nagyobb visszaesésre számít. Augusztus végén a megkérdezett cégek 64 százalékának volt kintlévősége, amelynek átlagos nagysága elérte az árbevételük csaknem 9 százalékát, amely nagyságrendileg 600 milliárd forint. A szakszövetség szerint az adatok a lánctartozás növekedését vetítik előre. Ilyen körülmények között kell behozni a lemaradást a Nyugattal szemben, amire most megnyílhat a lehetőség.