A monetáris politika aktuális kérdéseiről tart sajtótájékoztatót a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás – közölte az MNB. A váratlanul bejelentetett online háttérbeszélgetést péntek reggel 8 óra 30 perckor tartják meg. A tájékoztató élőben követhető lesz a jegybank hivatalos YouTube-csatornáján.

MNB
Fotó: Bach Máté

Az esemény bejelentése meglepő, nem volt előzetes jele. Több mint valószínű, hogy a központi bank az elmúlt időszakban tapasztalható rendkívüli forintgyengülés miatt látta jónak, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot az intézkedéseiről és a terveiről.

A nemzeti bank monetáris tanácsa szeptember végén közölte, hogy leállította a kamatemelési ciklusát. Azóta a forint napról napra esik újabb mélypontokra a vezető devizákkal szemben. Valószínű, hogy Virág Barnabás ma délelőtt erről a helyzetről fog beszélni. 

Bár péntek kora reggel erősödéssel indította a napot a magyar fizetőeszköz

az elmúlt napokban rendre egyre rosszabbul teljesített. 

Csütörtökön az euróval szemben 434 forint közelébe is romlott az értéke, ami rekordmélypontnak számít.

Ahogy arról korábban a VG beszámolt, az elmúlt napok forintgyengülését már nem lehet az amerikai dollár szárnyalásával magyarázni.  Az amerikai fizetőeszköz folytatta ugyan az erősödést az utóbbi hetekben, de bővülésének a dinamikája nem volt párhuzamos a forint mélyrepülésével.

Ráadásul a régiós devizákhoz képest is nagyobb mértékben erőtlenedett a magyar pénz. A zloty, amellyel általában kézen fogva halad, 3 százalékot vesztett az értékéből az elmúlt egy hónapban, a forint viszont több mint 8,5 százalékot.

A sajtótájékoztató bejelentése után a forint erősödni tudott vezető devizákkal szemben.

Az euró-forint árfolyam a 428-as szint alá esett.