Októberben –13 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index, amely a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a GKI Gazdaságkutató Zrt. közösen, havonta mért piaci elemzésének mérőszáma. E szerint romlónak érzékelik a helyzetüket a turisztikai ágazat szereplői, ezt jelzi, hogy októberben az előző hónaphoz képest az index értéke 6 ponttal esett vissza, ami megegyezik a szeptemberi javulás mértékével. A romlás minden alszektorban éreztette hatását.

 


A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest +3 ponton áll, és ez arról tanúskodik, hogy nagyon lassú ütemben, de tovább nőtt a foglalkoztatás a turisztikai ágazatban. Az egyes alszektorok azonban vegyes képest mutatnak: a mutató – hasonlóan az előző hónaphoz – a szálláshely-szolgáltatásban a legalacsonyabb (–6 pont), majd az egyéb turisztikai alszektor következik (–5), míg a vendéglátás áll a legkedvezőbb pozícióban (+13). 

A következő három hónapra vonatkozóan –7 pontot mértek, ami azt jelenti, hogy a cégek kismértékben, de csökkentik a munkaerő-állományukat. 

Az októberi indexérték mindhárom alszektorban negatív, a szálláshely-szolgáltatásban –6, a vendéglátásban –5, az egyéb turisztikai alszektorban pedig –10 pont. Ez az első két szegmensben romlást, a harmadikban pedig javulást jelent.

A szálláshely-szolgáltatásban a vendégéjszakák számát, a vendéglátásban a vendégek számát, az egyéb turisztikai szektorban tevékenységtől függően a vendégek/ügyfelek/foglalások számát mérő turizmusteljesítmény-várakozások indexe –6 pontra csökkent 2022 októberében, vagyis a legtöbb cég romlást, illetve stagnálást vár a forgalomban. Ez magasabb, mint a GKI EU számára készülő konjunktúrakutatásában mért szolgáltatásiszektor-index (–12 pont), valamint a nemzetgazdasági átlagot is meghaladta (–15). Utóbbi két mérőszám jelentősen esett októberben.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 4 százaléka vár növekedést a vendégéjszakák számában, az előző hónapban még 8 százalékuk nyilatkozott így. 

Visszaesést azonban most 13 százalék vár, ami csaknem a fele az előző hónapban mért 24-nek. 

A legnagyobb változást a vendéglátásban működőknél látni, ahol 4 százalék vár vendégforgalom-növekedést, noha az előző hónapban még 22, visszaesést ugyanekkor 19 százalékuk vetít előre a szeptember 24-hez képest.

étterem
Fotó: Kallus György / Világgazdaság (illusztráció)

A turisztikai cégek 79 százaléka az áraik, 85 százaléka a működési költségeik növekedéséről számolt be az elmúlt három hónapra vonatkozóan. Az áremelkedés átlagosan 15, míg a működési költségek növekedése 19 százalékot tett ki. 

A cégek tehát továbbra sem hárították át az összes költségemelkedést a fogyasztókra.

Az üzleti tevékenység eredményének az indexe a mostani állapothoz képest a következő három hónapra –12 ponton áll, ami visszaesést jelez, ráadásul szeptemberhez képest 4 ponttal romlott. A mutató értéke a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban negatív, míg az egyéb turisztikai szektorban enyhén pozitív. 

Mindez nagyfokú bizonytalanságot jelez a várható keresletet illetően.