A jövő életkörülményeiről alkotott kép határozza meg a gyerekvállalási szándékot. Akik a jelenleginél kedvezőtlenebbnek gondolják a kilátásokat, nem szeretnének családot alapítani – hangsúlyozta Csiby Fruzsina, az Ynsight Research elemzője. Alapvető különbség van a gyerekvállalás mellett elkötelezettek és a gyermektelenek nézetei között. 

Olyan válaszadók is előfordulnak, akik egyenesen felelőtlenségnek gondolják a gyermekvállalást, annyira borúsan látják a jövőt.

Anno ez nekem nem járt, mégis vállaltunk gyereket

– hangzik el sokszor az egyik érv. A másik oldal gondolkodásában viszont az 

ide minek? 

költői kérdés a központi elem. Az életszínvonal várható romlása, az ukrajnai háború esetleges eszkalációja mellett új faktorok is megjelentek a kritikusok érvei között: a klímaváltozástól való félelmet és a járványok miatti korlátozásokat is visszatartó erőnek könyvelik el – hangsúlyozza a szakértő.  

Pregnant,Woman,With,Her,Hands,On,Her,Belly
Fotó: Shutterstock

A beszélgetésekben szintén gyakran merül fel az apák és a leendő apák szerepe a gyermekvállalásban. 

A felhasználók egy része szerint a gyermekvállalás elsősorban a nők döntése, míg egyre többen érvelnek a férfiak nagyobb szerepvállalása mellett.

Bármennyire is különbözően értékelik a helyzetet az internethasználók, abban egyetértenek, hogy baj van, változásokra van szükség. A gyermektelenség és a gyermekvállalás mellett érvelők is érzékelik, hogy kevesebb gyermek jön világra, és szinte kivétel nélkül problémának tekintik a folyamatot – tette hozzá Csiby Fruzsina. 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast