Október 31-én 180,1 millió liter benzin és 248,7 millió liter dízel stratégiai tartaléka volt Magyarországnak – derült ki a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) legfrissebb nyilvántartásából.

Trucks with chrome tank driving on road at sunset., Trucks with chrome tank driving on asphalt road along the corn field at sunset. The landscape and the road are mirrored on a silver tanker., MOL, fuel, trucks, mol, üzemanyag, benzinkút, kutak,
Fotó: Getty Images

Ez jó hír, hiszen azt jelenti, hogy szeptemberről októberre érzékelhető növekedés állt be a készletekben. Szeptember végén benzinből 173,1 millió, dízelből pedig 245,4 millió litert jelentett a szervezet. 

Vagyis egy hónap leforgása alatt 7 millió liter benzinnel és 3,3 millió liter dízellel gyarapodott a tartalék.

Mindez azt is jelenti, hogy a hazai üzemanyag-ellátás zavartalan biztosítása nem igényelte, hogy a stratégiai készletekből 2022 októberében – ahogy szeptemberben sem – további mennyiséget szabadítsanak fel. 

Minden nap számít

Mint ismert, a kabinet nyáron két kormányrendeletet is kiadott, amik a biztonsági kőolajtermék-készletek veszélyhelyzeti felhasználásáról szólnak. Ezekben 18 millió liter 95-ös benzin és 213 millió liter gázolaj felszabadítását rendelte el. Az MSZKSZ a meghatározottak szerint 2022. június–augusztusban értékesítette az üzemanyagot a jogosultak részére.

üzemanyag, benzin, gázolaj
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Mindez meglátszott a készletnapok alakulásán is. A szövetség tulajdonában álló üzemanyagkészletek 2022. január–márciusban még nagyjából 100 napnyi átlagos használatra voltak elegendők, ami fokozatosan 90-re csökkent. A stratégiai tartalékok részbeni felszabadítása nyomot hagyott a készletnapok számában is: augusztusra 73 napnyi átlagos nettó importmennyiségnek feleltek meg a magyar üzemanyagkészletek. 

Azzal, hogy az elmúlt hónapban megindult a tartalékok visszatöltése, a készletnapok is nőttek, október végére már 74 napra elegendő mennyiség halmozódott fel, 

ami háromhavi csúcs. Igaz, ez még mindig elmarad nemcsak az év eleji szinttől, hanem a megszabott minimumtól is.

Hogy kell kiszámolni, mennyi a tartalék?

A biztonsági készlet mértékét a finomítói alapanyagok és a kőolajtermékek nettó importja alapján kell meghatározni. A készletezési kötelezettség számítására a 2022. július 1-jétől 2023. június 30-ig tartó időintervallumra a 2021. évi nettó kőolaj- és kőolajtermék-import mennyiségének figyelembevételével kerül sor.

Ez alapján a biztonsági készletszint mértékének legalább 90 napnyi átlagos napi nettó importmennyiségének kell megfelelnie.

Tehát a 74 nap ettől elmarad, viszont az MSZKSZ lapunknak nyilatkozva korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabályban meghatározott kőolajtermék-visszapótlásokat követően 2023. április 1-jétől újra 90 napnyi átlagos napi nettó importmennyiségnek felel meg a biztonsági készletszint.