Az Erste Bank 18,3 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el az idei év első kilenc hónapjában, bő 59 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbitól – hangzott el a pénzügyi szolgáltató vezetői által tartott mai sajtótájékoztatón.

Budapest 2020.08.10.Erste Bank budapesti székházfoto: Vémi Zoltán/Világgazdaság Budapest 2020.08.10.
Erste Bank budapesti székház
foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint a bank első kilenc havi működési bevételei 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit: ezen belül a nettó kamatbevételek 62,6 százalékkal nőttek, a díj- és jutalékbevételek 17,4 százalékkal emelkedtek, a kereskedési és konverziós bevételek azonban 18,3 milliárd forinttal estek vissza. A működési bevételt emellett jelentősen csökkentette az egyes hitelek átértékelésén keletkezett veszteség. 

A működéssel kapcsolatos kiadások viszont jelentős mértékben, 26,7 százalékkal nőttek egy év alatt, így a pénzintézet működési eredménye 11,3 százalékkal, 67,3 milliárd forintra olvadt éves összevetésben.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya szeptember végén 15,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, miközben az új finanszírozás volumene 44 százalékkal emelkedett 2021 első kilenc hónapjának teljesítményéhez képest.

 

Figyelemre méltó azonban, hogy – hosszú idő után először – a lakossági üzletág új kihelyezéseinek értéke csökkent, az első kilenc havi volumen 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ami az egyes termékcsoportokat illeti, a lakáshiteleknél - részben a lakáspiac bővülésének második negyedévi megtorpanása nyomán - az új folyósítás három százalékkal elmaradt 2021 azonos időszakához viszonyítva. A lakáshiteleknél ráadásul tartósnak is látszik a visszaesés: Jelasity Radován szerint szeptember-októberben nagyjából a felére esett a kereslet az eredetileg várthoz képest. A babaváró hitelnél 14 százalékkal csökkent a kereslet az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva, a személyi kölcsönöknél viszont 11 százalékkal megugrottak a kihelyezések éves összevetésben.

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az Erste Befektetési Zrt.-nél a befektetett és kezelt 21 százalékkal gyarapodott 2021. szeptember végéhez képest. „A privátbanki üzletág szeptember végén 853 milliárd forintos vagyont kezelt, amely stabilan a második helyet jelenti a hazai privátbanki szolgáltatók között” – tette hozzá. 

A vállalati üzletágban a kötvény- és a hitelállomány együttesen 33,9 százalékkal nőtt egy év alatt, és szeptember végén meghaladta az ezermilliárd forintot

 – közölte Szabados Richárd, a pénzintézet vállalati üzletágának vezetője. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 20 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 29 százalékkal, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 54 százalékkal gyarapodott tavaly szeptember végéhez képest. „A tavalyi első kilenc hónap visszafogottabb keresletéhez viszonyítva idén nagyot nőtt az új kihelyezés, az új kötvények és hitelek volumene 124 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit” – tette hozzá.