Továbbra is gyors tempóban nő a hazai faktoringpiac: a Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint a faktorált forgalom elérte a 3402,9 milliárd forintot 2022 első három negyedévében, ami amellett, hogy kiugró mértékű, 31,4 százalékos bővülést jelez az egy évvel korábbi volumenhez képest, egyben új rekord is.

Factoring
Fotó: Shutterstock

Az ágazati szövetség adatai szerint a bruttó faktorált állomány 437,8 milliárd forintot ért el a harmadik negyedévben, amely 43,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, miközben a nettó állomány is több mint másfélszeresére, 380 milliárd forintra hízott. 

Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a nyilvántartott összes ügyfél száma nem egészen 4 százalékkal, 4750 környékére bővült a szeptemberig tartó egy év alatt. 

(Ebből 3557 vállalkozást tartott nyilván aktív ügyfélként a szervezet, ezek száma is viszonylag visszafogott mértékben 2,4 százalékkal nőtt éves összevetésben.)

Kevés hazai vállalkozás használja ki a faktoring előnyeit

A faktoring, vagyis a le nem járt követelések pénzpiaci megfinanszírozása is segítheti a vállalkozásokat ebben a pénzügyileg nehéz időszakban.

A bő 3400 milliárdos, első kilenc havi forgalom alapján már biztosra vehető, hogy 2022 egészében is új rekordot ér el a hazai faktoringpiaci forgalom: 2021-ben ugyanis 3935 milliárdos volument regisztrált az ágazati szövetség.

A harmadik negyedévre vonatkozóan ugyan csak a legfontosabb mutatókat tette közzé a szövetség, a 2021-es és 2020-as adatok alapján nagyjából változatlan a helyzet a piacon, már ami a finanszírozás különböző szempontok szerinti megoszlását illeti. Így például tavaly is a belföldi faktoring volt egyértelmű túlsúlyban a finanszírozáson belül: a részaránya némileg csökkent ugyan a megelőző évhez képest, de így is elérte a 92 százalékot.

A faktorált forgalom alakulása
 

Az ágazati megoszlásnál tavaly is az iparé volt a legnagyobb szelet – 49-ről 51 százalékra ugrott a súlya egy év alatt –, a pedig a teljes piac bő negyedét mondhatta magáénak. A szolgáltató szektorhoz a 2021-es forgalom 12 százaléka kötődött, miközben az agrárcégek részesedése 6 százalék körül alakult. 

Nem történt drámai változás tavaly az ügyfélméret szerinti megoszlásban sem: a forgalom 60 százalékát a nagyvállalati szektor generálta, miközben a középvállalatok súlya valamivel 20 százalék felett alakult.

Figyelemre méltó azonban, hogy a mikrovállalkozások részesedése a 2020-as 5-ről tavaly 8 százalék környékére ugrott, miközben a kisvállalkozások a forgalom 12 százalékát adták.

A hazai faktoringpiac emellett továbbra is igen koncentrált: 2021-ben az első tíz szereplő a forgalom 99 százalékát adta, de az öt legnagyobb versenyzőé is elérte a 90 százalékot.

Nem meglepő módon a piacot a bankok, illetve banki hátterű pénzügyi vállalkozások uralják:

a tíz legnagyobb szereplőből kilenc ebbe a körbe tartozott 2021-ben.

Fizetésképtelenségi hullám jöhet az elszálló árak és a magas kamatok miatt

A Makisz azt tanácsolja, hogy az érintettek keressék fel a bankjukat vagy a faktorcéget, hogy a mindenki számára lehető legelőnyösebb megoldást tudják megtalálni.