Bolgár György újságíró a baloldali napilap pénteki számában számon kérte a kormányon az idei nyugdíjemelést, amely szerinte nem 14 százalék lesz, hanem csak 13,4. Lássuk a tényeket!

– fogalmazott Facebook-posztjában Varga Mihály. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A pénzügyminiszter közölte, hogy 

a nyugdíjak és a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátások 2022 januárjában 5 százalékkal emelkedtek. Ezt követően a kormány júliusban – januártól visszamenőleg – további 3,9  százalékos mértékű soron kívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre. Az emelkedésére tekintettel novemberben további 4,5 százalékos kiegészítő emelésre kerül sor, amelyet szintén januárra visszamenőlegesen kapnak meg az érintettek. 

A miniszter kifejtette, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden év januárjában az emelés évére tervezett fogyasztóiár-növekedésnek megfelelő mértékben kell megnövelni. Ezt az emelést kell kiegészíteni novemberben, ha azt a fogyasztói árak növekedése indokolja. A januárban emelt összegre járt a júliusi, arra jár a novemberi újabb így a tavaly december havi nyugdíjösszeghez képest 14 százalékos mértékű a növekedés.  

Az évközi emeléseket minden esetben januártól, visszamenőleg kell végrehajtani. Az azonos évben végrehajtott növekedések mértéke tehát nem összeadandó, ahogy ezt Bolgár György tette (5, 3,9 és 4,5 százalék), hanem azokat össze kell szorozni: 1,05x1,039x1,045=1,14. Az emelt összegre kell tehát rátenni a következő, évközi emelést 

– írta Varga Mihály. 

Hamarosan érkezik a kiegészítő és a nyugdíjprémium

Az évközi nyugdíjkorrekció révén júliustól, januárra visszamenőleg további 3,9 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.