Kisebbségbe kerültek azok a fiatalok, akik pénzkidobásnak tartják a lakásbérlést. A K&H ifjúsági index szerint 

a harmadik negyedévben a 19–29 évesek 49 százaléka volt ezen a véleményen,

szemben az egy és két évvel korábbi 54 és 67 százalékos aránnyal.

Young,Couple,Holding,Up,New,House,Key
költözés, pár, fiatal, új otthon, lakás, ház
Fotó: Shutterstock

Közben pedig jelentősen – a korábbi 8-ról és 17-ről – 20 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik az egész életüket el tudják képzelni albérletben ahelyett, hogy saját lakást vásárolnának.

„A modern világban felértékelődött a mobilitás, sokszor célszerűbb bérelt lakásban élni, mert a saját lakás inkább kötöttség” – ezt a véleményt a fiatalok 20 százaléka osztotta a kutatás szerint, ami nem jelent komolyabb változást az előző három évben mért 15–21 százaléknál. Egyben jelzi azt is, hogy minden ötödik fiatal számára a rugalmasság, másként fogalmazva a mobilitás fontos tényező.

Továbbra is sokan tartják most és hosszabb távon is befektetésnek az ingatlant. A válaszadók 45 százaléka mondta ezt, az előző három évben 50–56 százalékos volt az arányuk.

Fontos megemlíteni azt is, hogy bár az albérletek megítélése javult a fiatalok körében, a korábbi időszakhoz képest nőtt azoknak a jelenleg a szüleikkel élő fiataloknak az aránya, akik egyelőre nem tudják, mikor költöznek el tőlük, ez pedig részben a mostani, az eddiginél kedvezőtlenebb gazdasági környezettel magyarázható.