Több mint 6700 földrészletet kínál eladásra országszerte, összesen csaknem kétezer településen a Nemzeti Földügyi Központ. A kezdeményezés mintegy 7700 hektárt érint. A területek több mint fele eddig nem került meghirdetésre az idei értékesítés során, mindemellett azokra a földekre is lehet újra ajánlatot tenni, amelyek a korábbi ütemekben már meg lettek hirdetve, de még nem találtak gazdára.

Fotó: Veres Viktor / Mediaworks (archív)

Az eladásra kerülő földek listái és az értékesítési hirdetmények a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) honlapján érhetők el. A vételi ajánlatok az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén a meghirdetéstől számított 30 napig tehetők meg, 2022. december 7. napjáig. A felület az NFK honlapjáról, valamint a következő elektronikus oldalról is közvetlenül elérhető. Ezekre a területekre bárki licitálhat, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel. Fontos, hogy 

egy hektár mérethatárig a földművesnek nem minősülő személyek is vásárolhatnak földet, egy és tíz hektár közötti területre, illetve tulajdoni hányadra kizárólag a földműves-nyilvántartásban szereplő személyektől érkezhet érvényes vételi ajánlat. 

Az érdeklődők helyi tájékoztatása érdekében az értékesítésre váró területekkel érintett települések önkormányzatai honlapjukon is közzéteszik a megvásárolható földek adatait.

Az előző földértékesítési programokhoz hasonlóan az eladásra kínált birtokok az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, hiszen a jellemzően kis területű, magántulajdonú földek közé ékelődött ingatlanokat értékesíti az állam – írja közleményében az Agrárminisztérium. Ezek a területek leginkább a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak, illetve az osztatlan közös tulajdonú ingatlanhányadok esetén a tulajdonostársaknak kínál vételi lehetőséget. 

A tárca szerint a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború rávilágított arra, hogy az élelmiszer-ellátás stratégiai kérdés, aminek egyik alapja a termőföld. Az Agrárminisztérium ezért minden lehetséges módon támogatja az ágazat szereplőinek tevékenységét, ennek egyik alapvető eszköze a gazdálkodók igényeit figyelembe vevő birtokpolitikai intézkedések kialakítása.