Egy év alatt nagyot változott a Vaterán böngésző vásárlók érdeklődése – írta meg a webáruház. Közleményük szerint a legó- és a matchboxtermékek még népszerűek voltak az idén, de a lemezárugyár játékai, valamint a Playmobil-készletek már a legkeresettebb 25 termék közé sem fértek be. Érdekesség, hogy a Zsolnay porcelán a keresési rangsorban megelőzte a Herendit.

 

A legnépszerűbb termékek a Vaterán az idén a karácsonyi pulóverek, a lemezjátszók és a Star Wars merchandise cikkei voltak.

Az oldal egész éves keresési statisztikái alapján két új szó került a csúcsra. Rengetegen kerestek rá az arany és a cserépkályha szóra. Ennek oka valószínűleg a nehéz gazdasági helyzet, illetve az energiaárak nagymértékű növekedése.

A már említett matchboxok és a legókészletek nemcsak megtartották vezető szerepüket az ünnepi keresése között, hanem még növekedtek is az előző évhez képest. Mind a két kategória 10 százalékkal nagyobb forgalmat generált a Vaterán, mint tavaly.

A gyerekeken nem spórolnak a családok, töretlen a forgalom a játékboltokban

A játékok az és az ellátási láncok zavarai miatt 20-30 százalékkal drágultak az idei karácsonyra. A szülők átlagosan 13–15 ezer forint közötti értéket hagynak a játékboltokban, hogy az ünnep csodás legyen a legkisebbeknek. A fa alatt kevesebb, de nagy értékű játék várja majd a gyerekeket. A Regio Játék marketingvezetője, Gyaraki Dávid elmondta, hogy a játék egy válságálló műfaj, mivel a szülők a gyerekeiken spórolnak utoljára.

A legó esetén a figurák és a tematikus szettek voltak a legkelendőbbek. A vásárlók az egész évet figyelembe véve átlagosan 4 ezer forintért vásároltak legót. A legdrágábban futó készlet a popkulturális ikonokat, például a Star Wars-franchise híres űrhajóját, a Millennium Falcont ábrázoló szett volt.

Matchboxra egy átlagos vaterázó 3600 forintot költött az idén. Ezen belül a legdrágább darabok a Convoy-sorozathoz tartozó kisautók voltak. Ebben a kategóriában a legdrágábban egy 4 millió forintos matchboxgyűjtemény talált új gazdára.

Hódítanak a retro játékok

Az idén nagyon népszerűek voltak a gombfocikészletek, amelyek 8 ezer forint körüli átlagáron keltek el, és a legnépszerűbb ügyességi játékká váltak 2022-ben. Ezzel még a csocsót is maguk mögé utasították. Az idén 

rekordernek egy 1963-as kiadású Honvéd-gombfocicsapat számít, ami több mint 170 ezer forintért talált gazdára, 

illetve egy három évvel korábbi Újpesti Dózsa-szett, közel 168 ezerért.

Minden évben novemberben és decemberben vásárolják a legtöbb diavetítőt és diafilmet a Vaterán, ez az  idén sincs másképp: egyértelműen a hetvenes-nyolcvanas években gyártott vetítőgépek működőképes példányai a legnépszerűbbek, ezek közül tízből kilenc használt – és tipikusan 5–6 ezer forint közötti összegért talál gazdára.