Két lépcsőben, együttesen 24 százalékkal emelkedhet jövőre a kecskeméti Mercedes-gyár dolgozóinak bére, a teljes csomag juttatási csomag pedig a 30 százalékot is elérheti egyes munkavállalók esetében – írja az Index, amelynek cikke szerint soha nem látott béremelés ez a cég történetében. Az első lépcsőben januártól 17 százalékkal, majd augusztustól további 7 százalékkal növeli az alapbéreket a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., ezenfelül pedig az a kifizetésre kerülő eredményrészesedéssel együtt a teljes összeg elérheti a 30 százalékot. 

Mindez azért is kedvező hír a gyárban dolgozók számára, mert ugyan a következő hónapokban várhatóan megközelíti a 25 százalékot az mértéke Magyarországon, az év második felétől már mérséklődhet, tehát akkortól már reálértéken is növekedhet is a fizetésük.

 

Fotó:  Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Nem mindenki lesz ilyen szerencsés, bár a minimálbér-tárgyalások érdemi része még hátravan, az eddigi megszólalások alapján és a várható emelések alapján a versenyszférában biztosan nem ez lesz az általános, sokkal inkább 10-12 százalékos dinamikára van esély.

„A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft., valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezet és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) konstruktív tárgyalásokat folytatott a bérek alakulásáról. A célunk az volt, hogy jó megállapodást kössünk az érdekképviseletekkel, ami megtörtént a következő évre vonatkozó bérfejlesztésről” – tájékoztatta az Indexet a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary.