Az erre az évre járó, maximum 130 ezer forintos adókedvezmény kihasználása érdekében az elmúlt hetekben 8-10 ezren is köthettek új nyugdíjbiztosítási szerződést a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) becslése szerint. A közleményben a szervezet felhívja a figyelmet, hogy adójóváírás csak akkor igényelhető, ha a kedvezmény alapjául szolgáló összeg december 31-ig be is érkezik a biztosítónál vezetett számlára.

Rear view of a senior man calculating financial budget
Fotó: Getty Images

A kormány támogatja az öngondoskodást, három esetben is a 20 százalékos elvet érvényesíti. Ahhoz ugyanis, hogy a fentebb említett 130 ezer forintot valaki megkapja, éves szinten 650 ezret kell befizetnie a számlára, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál viszont 750 ezret, igaz, a korlát ott 20 ezerrel magasabb, vagyis itt 150 ezer forint igényelhető vissza, míg a nyugdíjcélú előtakarékossági számlák tulajdonosai az év során elhelyezett befektetésük legfeljebb ötödére, azaz 100 ezer forintra lehetnek jogosultak. 

A három jogcímen idén is maximum 280 ezer forint igényelhető vissza, az előfeltétel az, hogy mindenki befizesse a személyi jövedelemadóját (szja). 

A NyugdíjGuru News összesítette, hogy kikre vonatkoznak ezek a hazánkban:

  • az 1,1 millió önkéntes nyugdíjpénztári tagra,
  • a 460 ezer nyugdíjbiztosítással rendelkezőre,
  • a 93 ezer nyugdíj-előtakarékossági számlát birtoklóra.

Az óév végén a bankok jellemzően korlátozzák ügyfélszolgálataik nyitvatartását, 31-én pedig már zárva lesznek, így a pénzeknek péntekig kell célba érniük. Jellemzően azonban a nagy többség nem él ezekkel a lehetőségekkel, tavaly a nyugdíjbiztosítással rendelkezők a 650 ezer forint helyett átlagban 277 ezret fizettek be. 

Az év 12 top híre: rendkívüli volt a nyári de a januári még nagyobb lesz

Ezeket a cikkeket olvasták a legtöbben az idén a VG.hu-n.

A FBAMSZ arról is beszámol, hogy a hátralevő néhány napban a rendszeres befizetésen felül eseti kiegyenlítéssel is lehet teljesíteni, ezzel is gyarapítva az adott évre igénybe vehető adókedvezmény mértékét. 

Nemrégiben megírtuk, hogy januárban egy átlagnyugdíjas 204 ezer forintot kap kézhez, majd februárban nemcsak újabb ellátás, hanem a 13. havi is érkezik, így két hónap alatt háromszor jut bevételhez. 

A szépkorúak 2023-ban legalább 900 milliárd forinttal több pénzből élhetnek, mint idén.