Egy vadonatúj világ peremén állunk, egészen különleges, döbbenetesen új szakaszban hajózunk – így összegezte új könyve fő üzenetét Matolcsy György.

MATOLCSY György Szeged, 2022. szeptember 22.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.MTI/Rosta Tibor Szeged, 2022. szeptember 22.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.
MTI/Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor / MTI

 

Egy új pénzügyi rendszer van kibontakozóban

A könyv egy liberális cikkgyűjteményre adott válasz – adott betekintést a kötetbe a jegybankelnök, aki szerint a nyugati-liberális nézőponttal szemben szükség van egy „eurázsiai” szemszögre is, amely bemutatja, miként lehet máshogyan is nézni a világot. Úgy fogalmazott, a geopolitikának a rend, az egyensúly irányába kell tartania, mert csak egyensúlyi állapot mellett lehet fenntartani a hosszú távú növekedést. A jegybanki közösség pedig azt üzeni a világnak, hogy az új, fenntartható gazdaság és világrend egyik kulcsa a pénz, amellyel kapcsolatban az látszik, 25 évente új pénzügyi rendszer lép életbe. A legutóbbi ilyen váltás 1996-ban volt, amikor megjelent az internet. Mostanság pedig 

megint elindulóban van egy új pénzügyi rendszer: 

a központi bankok digitális pénze lehet a következő nagy dobás, a következő globális pénzügyi rendszert megalkotó keret, amelyben újra jelentős szerepet játszhat az arany – fejtette ki.

Matolcsy György arról is beszélt, hogy szerinte az nyer ebben az évtizedben, aki megérti az idő mintázatait. Mint mondta, ezt az évtizedet az elején lett volna könnyű megnyerni, csakúgy, mint az előzőt, amelyben úgy győzött Magyarország, hogy a reformok nagy többségét az első három évben végrehajtotta. Most azonban erre nem került sor – folytatta –, három év elveszett a strukturális reformok szempontjából Magyarországon. Erre azonban vannak mentségek, hiszen túl kellett élni a koronavírus-járványt, most pedig az első csapásait.

Ne elszenvedjük az átmeneteket, hanem gyorsítsuk fel őket!

Két válságot tehát már túl kellett élni, de újabb két-három éves miniválságok jöhetnek. Mi azt javasoljuk, álljunk az élére az évtizednek, ne elszenvedjük az átmeneteket, hanem mi gyorsítsuk fel őket

– mondta a nemzeti bank elnöke.

Kiemelte, hogy az energiaátmenetre azonnali és jó választ kell adnia hazánknak, mert a fosszilis erőforrások halottak, ezeket „kilöki ez az évtized”, és a lesz meghatározó. Ennek a folyamatnak az élére kell állni, mert az energiaátmenet felgyorsítása nélkül Magyarország nem lehet nyertes – hangsúlyozta.

Nem hatalomra, hanem gazdagságra kell törekedni!

A jegybankelnök szerint 

Magyarország ma csapdában van, 

mert az eddigi geopolitikai stratégiánk azon alapult, hogy minden nagyhatalmat érdekeltté kell tenni Magyarország felemelkedésében. Úgy tűnik azonban, hogy a világrendszer ismét megkettőződik, ezért kerültünk csapdahelyzetbe. Erre rövidesen megoldást kell találnunk, amely nem más – mondta –, mint hogy egy nagyon erős gazdaságot kell építeni, az erőket pedig nem arra kell felhasználni, hogy világpolitikai tényezők legyünk. 

Nem hatalmat, hanem gazdagságot, gazdasági sikert kell teremtenünk! Ehhez pedig vissza kell térni az egyensúlyi növekedéshez

– fejtette ki.

Mindig van kiút, a gazdasági bizottságban is próbáltam emellett érvelni – utalt vissza az előadását követő könyvbemutatón Matolcsy György a nagy visszhangot kiváltó minapi nyilatkozatára, amelyben arról beszélt, hogy megbomlott a kormány és a jegybank közötti gazdaságpolitikai összhang. A jegybankelnök a könyvbemutatón sem fukarkodott a jelzőkkel, hiszen azt mondta, újítani kell, mert a magyar modell elfáradt.

Minőségi beruházásokra van szükség

Az eseményen szintén részt vevő Virág Barnabás jegybankalelnök kifejtette: a 2020-as évtized új világgazdasági rendet hoz, hiszen

  • megszűnt az olcsó energia,
  • a képzett munkaerő egyre drágább lesz,
  • a jegybankok magasabb kamatkörnyezetei miatt pedig drágul a finanszírozás is.

Keynes válasza egy ilyen helyzetre az, hogy beruházásokkal kell beavatkozni, de ezeknek nemcsak a mennyisége, hanem a minősége, a szerkezete is számít. Ezért most energetikai, zöldinvesztíciókkal kell kialakítani az új világrendet – mondta.

Arról is beszélt Virág Barnabás, hogy a jelenlegi magas inflációt döntő részben az energia- és az élelmiszerárak emelkedése okozza, amit önmagában kamatpolitikával nem fognak tudni megoldani a jegybankok, ezért 

teljesen új megközelítés kell a monetáris politikában.

Hozzátette, hogy az olyan kritikus erőforrásokból, mint az energia és az élelmiszer, stratégiai készleteket kellene felhalmozni, és ezekből lehetne interveniálni, így pedig csökkenteni az árakat.