Magyar gazdaság

Megmutatták, hogyan lehet 1,3 milliárdot spórolni két hónap alatt

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által üzemeltetett 101 hivatali épületben szeptemberben 55,9 százalékkal, októberben 81,2 százalékkal csökkent a gázfogyasztás a tavalyi évhez képest.

A kormány magán kezdte a spórolást: az állami hivatalokban negyedére csökkent a gázfogyasztás szeptemberben és októberben – írta közösségi oldalán Varga Mihály.

2021.10.08.  Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) üzleti fórumán.Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A pénzügyminiszter megjegyezte, az elszálló energiaárakra tekintettel a kormány takarékos gazdálkodást rendelt el a hivatalokban, amelynek részeként 25 százalékos megtakarítást célzott meg a gázfogyasztásban. A célt felülteljesítették: a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által üzemeltetett 101 hivatali épületben szeptemberben 55,9 százalékkal, októberben 81,2 százalékkal csökkent a gázfogyasztás a tavalyi évhez képest.

A tárcavezető összegzése szerint ezzel 1,3 milliárd forintot takarítottak meg a költségvetésnek.

A VG-nek nyilatkozó makrogazdasági elemző korábban a központi költségvetés adatait vizsgálva is megállapította, hogy a kiadási oldalon látható, a kormány októberben is önmagán, illetve az uniós programokhoz kapcsolódóan spórolt: a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai éves alapon 23,2, míg az uniós programok kiadásai 52,2 százalékkal mérséklődtek az év tizedik hónapjában. 

 

Varga Mihály energia Pénzügyminisztérium gázfogyasztás
Kapcsolódó cikkek