Magyarországon védett foglalkoztatásban több mint 400 szervezet, kisebb-nagyobb vállalkozás vesz részt, amelyek akkreditált védett foglalkoztatóként pályázati támogatásban részesülhetnek. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását éves szinten több mint 50 milliárd forinttal segíti az állam. Védett szervezeti keretek között már 32 ezren dolgoznak, különösen a fiatalok, az iskolákból frissen kikerülők elhelyezkedése sikeres. 

A Nem Adom Fel Kávézó és Étterem 2016-ban nyílt meg Budapesten, működése példaértékű azóta is.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI 

Jelentős előrelépés történt, ezt jelzi, hogy míg 2010-ben a megváltozott munkaképességűek 18 százaléka dolgozott, jelenleg már a 40 százaléka valamilyen formában jelen van a  munka világában

– mondta Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási helyzetéről tartott tájékoztatón. 

Alapelv, hogy segély helyett munkalehetőséget kapjanak az állampolgárok, a munka ugyanis több, mint pénzkereset, hiszen egyúttal életformát jelent, tartást ad és egy olyan közösséget, amely biztonságot nyújt.

Az egyre nehezedő gazdaság környezetben jelentkező nehézségek különösen súlyosan érintik a vendéglátásban tevékenykedőket, de az iparban is újfajta segítségre, új eszközökre lesz szükség, mert új konfliktusokra kell reagálni. Nemrég döntött a kormány újabb támogatásokról, amelyeket a magas rezsiárak miatt nehéz helyzetbe került iparágak, illetve megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek és szervezetek vehetnek igénybe – jelezte a helyettes államtitkár. 

A vendéglátás különösen fontos és alkalmas terület a fogyatékossággal élők foglalkoztatására, ráadásul népszerű is az érintett fiatalok körében. Erről a Nem Adom Fel Alapítvány elnöke, Dely Géza elmondta, hogy a kávézó üzemeltetésében szerzett tapasztalatokat igyekeztek speciális programokon keresztül hasznosítani, és erre törekszenek ezután is.

A Nem Adom Fel Alapítvány is részt vett idén a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által kiírt Foglalkoztatás 2021  programban, amelynek keretében 22 fő nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését segítették, ebből 14 fő a vendéglátás területén helyezkedett el. Ezenfelül 20 fő számára biztosítottak gyakorlatot a Nem Adom Fel Kávézóban, hogy ezzel segítsék felkészülésüket a vendéglátásban való munkavégzésre.

A program kapcsán növekedett a vendéglátás területéről érkező megkeresések száma, így mára a partnereik között tudhatnak olyan  franchise éttermeket, kávézókat üzemeltető multinacionális cégeket, mint a Starbucks, KFC, Pizza Hut, McDonalds, valamint négycsillagos szállodát, a Corvin Hotelt, illetve az Igen Pizzát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Műegyetem büféjét és a Hungast közétkeztetőt.

Időközben elkészült és hamarosan  bárki számára hozzáférhetővé teszik azt a tréninganyagot, amely a fogyatékossággal élő fiatalok – elsősorban a vendéglátás területén való – foglalkoztatásához nyújt alapszintű segítséget.

Ez a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet 2019-ben indult, az Erasmus+ programja által támogatott Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban című projektjében állt össze. Az idén lezáruló projektet három partnerszervezettel közösen, szlovén, lengyel és szlovák szakemberekkel együtt vitték végig, a közös tapasztalatokat beépítve a felkészítő anyagba.

Nem élnek elszigetelten

A Nem Adom Fel Kávézó dolgozóinak sokat segít, hogy van időrendjük, felelősségük, és úgy élhetnek, mint kortársaik – mondta Gyulai Zsuzsa, a kávézó munkatársa.

Az anyag négy modulból épül fel, mind egy-egy fontos témában segítenek felkészíteni a fiatalokat: az első két egység általános ismereteket nyújt a munkavállalás és a kommunikáció területén, a második két egység pedig speciálisan a felszolgálással, illetve a vendéglátás konyhai alapismereteivel kapcsolatos tudásra fókuszál. A projekt zárásával a képzési anyag ingyenesen elérhetővé válik a projekt honlapján.

Cél, hogy egyéni képességektől és lehetőségektől függően a nyílt munkaerőpiacon is érvényesülni tudjanak a megváltozott munkaképességűek. Munkáltatói visszajelzések szerint a fogyatékossággal élők foglalkoztatása csapatépítő hatású, a megváltozott munkaképességűek befogadása nem érzékenyítő, hanem igazi szemléletformáló hatású. 

A munkára felkészítés legfontosabb lépése az anamnézis, a munkavállaláshoz kapcsolódó készségek felmérése, az orientálás, amely a mentorálás része, a megfelelő munkakörök kiválasztása. A felkészítő programot követően a nyílt munkaerőpiacra szerződéssel kilépők sorsát utánkövetik, tapasztalataikat pedig beépítik a felkészítésbe.

Több mint tízezren jutottak munkához az elhelyezkedést segítő támogatással

A támogatás Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében elérhető.