Bár az Európai Bizottság áldását adta a magyar tervre, javasolta egyúttal az uniós kohéziós alapból nekünk járó pénzek 65 százalékának, vagyis 7,5 milliárd eurónak a befagyasztását mindaddig, amíg Budapest nem teljesít bizonyos feltételeket, jórészt a bíróságok függetlenségével összefüggőket.

Figurines of manual workers with European union banknotes
Fotó: Glow Images / Getty Images

Tanárbérek emelése, háziorvosi rendszer megreformálása

Addig is a kormány már világossá tette, mire költi majd a pénzt. A palyazat.gov.hu kormányzati fejlesztéspolitikai portálon közzétett leírás szerint, hazánk helyreállítási tervének céljai között szerepel a 21. századi minőségi oktatás biztosítása, a hátrányosabb helyzetű települések és régiók fejlesztése, a gyermekvállalás támogatása, a felszíni és felszín alatti vízkészletek védelme, a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozása, az energiafüggetlenség és önállóság növelése, a körforgásos gazdaságra történő átállás biztosítása, a korszerű digitális technológiák alkalmazása és fejlesztése, valamint az egészségügyi szolgáltatások színvonalának növelése.

A kilenc pontba szedett intézkedési programnak a demográfia és a köznevelés területén tervezett lépései között szerepel

Tervben van emellett a felsőoktatási és szakképzési intézmények infrastruktúrájának modernizálása, a Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, 

400 új szociális lakás felépítése és 1600 felújítása, 

legalább ötezer veszélyeztetett család éves villamosenergia-szükségletének fedezésére alkalmas megújuló közösségi energiatermelési kapacitás létrehozása, valamint 21. századi megoldások bevezetése a vízgazdálkodásban.

Az egészségügyi alapellátást illetően kialakítanák a háziorvosi praxisközösségeket, prevenciós és krónikus betegségmenedzsmenti programokat indítanának, továbbá bővítenék a lakóhelyhez közeli szolgáltatásokat. Cél emellett a kórházi hálózat és a mentőszolgálat fejlesztése, az információs és kommunikációs technológiák alkalmazása a megelőzés, a diagnosztika, a kezelés, valamint a nyomon követés javítása érdekében, 1,5 millió 65 év felettinek pedig térítésmentesen úgynevezett gondosórát adnának. A hálapénz kivezetése ugyancsak a program része.

HÉV-korszerűsítés, nagyszabású energetikai programok

A közlekedésben szintén ambiciózus elképzelései vannak a kormánynak, így például 56 kilométernyi HÉV-vonal korszerűsítése, kapacitásfejlesztése, 300 elektromos üzemű busz és a kapcsolódó töltőállomások forgalomba helyezése, valamint egységes országos tarifa- és utastájékoztatási rendszer kialakítása.

A magyar helyreállítási terv kiemelten foglalkozik az energetikával, sőt a kormány szerint az abban foglalt intézkedések a klímacélokhoz való hozzájárulásának mértéke több mint 48 százalék. Ennek érdekében átalakítanák a villamosenergia-szabályozást, megkönnyítenék a szélenergiát célzó befektetéseket, egyszerűsítenék a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházások engedélyezési eljárását, az energiahatékonysági programok eredményességének növelése céljából pedig a támogatott épületfelújítások esetében az energiafogyasztás 30 százalékos csökkentését írnák elő. 

Azt is kezdeményezik, hogy növeljék 35 ezer háztartás megújulóenergia-termelő kapacitását és energiahatékonyságát.

Megerősített harc a korrupció ellen

Az állam és a közigazgatás területén a kormány azt vállalja, hogy tovább növeli a korrupció elleni küzdelem hatékonyságát, javítja a közbeszerzési törvényt, egyúttal felsorol már számos meghozott intézkedést, így például az Integritás Hatóság és az Antikorrupciós Munkacsoport felállítását. Ígérik továbbá az OLAF-fal való együttműködés megerősítését, adóreformot, az adórendszer egyszerűsítését, valamint a közkiadások hatékonyságának javítását is.