Orbán Viktor kedden aláírta a nyugdíjemelésről szóló rendeletet. A szakértők korábban 13 százalékos emelést prognosztizáltak, de a kormányfő végül egy 15 százalékos emelésről szóló rendeletet írt alá. A pénzügyminiszter egy Facebook-oldalán közzétett posztban erősítette meg a hírt, hogy januártól nőnek a nyugdíjak. Varga Mihály a posztjában arra is emlékeztet, hogy a nyugdíjasok februárban a 13. havi nyugdíjat is megkapják.

Hungary's Economy Minister Mihaly Varga Interview Mihaly Varga, Hungary's economy minister, pauses during an interview in Budapest, Hungary, on Tuesday, Nov. 5, 2013. Hungary's ruling party proposed aiding foreign-currency mortgage borrowers using existing tools after legal obstacles delayed new assistance measures. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Varga Mihály közölte: 

a havi 473 milliárd forintba kerül az államnak, de a költségvetés biztosítja ezt az összeget. 

Kiemelte, hogy a jövő évi nyugdíjkifizetések összege a 13. havi nyugdíjjal együtt eléri a 6150 milliárd forintot.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy a magyarországi nyugdíjak összege 2010 óta a kétszeresére nőtt, a vásárlóerő pedig 20 százalékkal javult.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy 2022-ben a januári 5 százalékos és a júliusi 3,9 százalékos nyugdíjemelés után, novemberben tovább emelkedtek a nyugdíjak és a velük azonos módon emelendő ellátások, 4,5 százalékkal. 

Csak novemberi kiegészítő nyugdíjemelésként 217 milliárd forintot kaptak összességében az érintettek, emellett nyugdíjprémiumot is kaptak az arra jogosultak. 

A mintegy 2,5 millió jogosultnak a és az egyszeri juttatás összesen 23,5 milliárd forintot hozott. Korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 13 százalékos inflációt prognosztizált, és hozzátette: nagyjából ekkora emeléssel számolhatnak a nyugdíjasok januárban. 

 A nyugdíjemelés mellett azonban a nyugdíjprémiumra kevés esély van 2023 novemberében

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a GDP-növekedés mértéke várhatóan elmarad a 3,5 százalékos határvonaltól – prémium csak efelett jár –, így várhatóan nem lesz prémiumfizetés a nyugdíjasoknak a gazdaság teljesítménye után. Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru.hu alapítója a Világgazdaságnak úgy fogalmazott, ennek a létjogosultsága amúgy is megkérdőjelezhető.