Továbbra is romlónak érzékelik helyzetüket a turisztikai cégek – derül ki az ágazati várakozásokat tükröző Turizmus Konjunktúra Indexből, amely decemberben mínusz 22 ponton állt. Az index értéke novemberhez képest 7 ponttal, szeptemberhez mérten pedig 15 ponttal romlott, a decemberi csökkenés mindhárom alszektort érintette. 

Az előző havi 13 százalék helyett immár a szállásadók 45 százaléka vár visszaesést a vendégforgalomban.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen végzett felmérése havonta szondázza az ágazati hangulatot, előrejelzést adva a várható trendekről.

Lassú ütemben, de csökkent a kereslet a turisztikai ágazatban a munkaerő iránt. 

Ezt tükrözi, hogy a foglalkoztatotti létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest mínusz 9 ponton áll, a következő három hónapra vonatkozóan pedig mínusz 8 pontot mértek, vagyis a cégek munkaerő-állományuk további kismértékű csökkentésére készülnek.

A következő három hónapban a szállásadók nagyobb része nem számít a vendégéjszakák számának növekedésére: az előző havi 13 százalék helyett immár 45 százalékuk vár visszaesést, és 4 százalékról 44 százalékra nőtt a stagnálást prognosztizálók aránya. Mindössze az érdekeltek 11 százaléka reméli a vendégéjszakák számának növekedését az előző év azonos időszakához képest.

Egyre bizonytalanabbak a turisztikai cégek

A cégek továbbra sem hárították át az összes költségnövekedést a fogyasztókra. Egyre romlik a helyzet a piaci szereplők szerint.

A vendéglátásban működők nagy többsége, egész pontosan 61 százaléka stagnálást, 29 százalékuk viszont visszaesést vetít előre a korábbi 19 százalék helyett, és egytizedük számít ugyanekkor a vendégforgalom növekedésére.

A turisztikai cégek 84 százaléka az árai, 88 százaléka a működési költségei növekedéséről számolt be az elmúlt három hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 17 százalékot, míg a működési költségeké 45 százalékot tett ki.

A cégek egyre kevésbé tudják áthárítani a költségnövekedést a fogyasztókra. 

Az olló novemberben és decemberben erősen szétnyílt, méghozzá az októberi cirka 5-ről decemberre 28 százalékpontra. 

A TKI-index alszektorok szerint
 

A 2023 első negyedéves energiafogyasztás előző év azonos időszakához képest jelentkező növekményének felére a kormány vissza nem térítendő támogatást nyújt a szektor mikro-, kis- és középvállalkozásai számára a turisztikai érdekvédelmi szervezetek javaslatára.

Decemberben a turisztikai cégek 55 százaléka jelezte, hogy a következő három hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, erre novemberben még a csak 44 százalékuk készült. A válaszadók 34 százaléka nem változtat az árakon, míg 10 százalék jelzett csökkentést, szemben az előző havi 1 százalékkal. 

Novemberben a turisztikai cégek 40 százaléka, decemberben már a 47 százaléka jelezte, hogy a közelmúltban is emelt árat, és a közeljövőben is emelni fog.