2022 decemberében az ipari termelői árak átlagosan 34,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 62,9 százalékkal, az exportértékesítés árai 20,7 százalékkal nőttek – közölte kedden közzétett gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

Male engineer working with machine at manufacturing factory. Male engineer working with machine at manufacturing factory. engineer with yoke machine and CNC machine. technician prepare for the production process.
KSH ipar
Egy év alatt egekbe lőttek az ipari termelői árak.
Fotó: Vithun Khamsong

A KSH szerint a belföldi értékesítés árainak gyorsabb növekedését az okozta, hogy a jelentős drágulást realizáló energiaipar részaránya a hazai eladásokban jóval nagyobb, mint az exportban. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt.

Az előző hónappal, novemberrel összevetve a belföldi értékesítés árai 1,2 százalékkal emelkedtek, míg az exportéi 0,8 százalékkal csökkentek, ennek következtében

az ipari termelői árak összességében 0,1 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt.

2022-ben a belföldi értékesítési árak 51,7, az exportértékesítési árak 24,5, így az ipari termelői árak együttesen 33,7 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban.

2022 decemberében a 2021 decemberihez viszonyítva a belföldi értékesítés árai átlagosan 62,9 százalékkal voltak magasabbak, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 34,5 százalékkal, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 130 százalékkal lőttek az égbe.

 

Az ipari exportértékesítési árak 20,7 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 19,5  százalékos, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban 42,9 százalékos volt a drágulás.

2022-ben az előző évhez képest összességében 33,7 százalékkal voltak magasabbak az ipari termelői árak.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 51,7 százalékkal emelkedtek, ezen belül a feldolgozóipari árak 33,2 százalékkal, míg az energiaipari árak pedig 99,2 százalékkal növekedtek.

Az ipari exportértékesítési árak 24,5 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 20,0  százalékkal, a kis súlyt képviselő energiaipari árai pedig átlagosan 165 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbi adatnál.

Rekordszámokat hozott az ipari ingatlanpiac

Több mint 4,5 millió négyzetmétert tett ki a modern ipari-logisztikai ingatlanállomány múlt év végén, ennek zöme, mintegy 3,1 millió négyzetméternyi a fővárosi agglomerációban van. A főváros környékén 3,8 százalékra csökkent az üresedési ráta, így mindössze 120 ezer négyzetméternyi ipari-logisztikai terület várt bérlőre. A CTPark Szigetben megszületett a valaha mért legnagyobb előbérleti szerződés.