Új csúcsra, 12 238 milliárd forint fölé emelkedett a nem pénzügyi vállalatok hiteleinek állománya november végére – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A céges hitelportfólió emellett igen gyors ütemben, több mint egyötödével bővült egy év alatt.

Machines and technology in a printing shop Machines and technology in a printing shop
Fotó: Getty Images

A portfóliók lejárat szerinti megoszlását vizsgálva viszont eltérő dinamikát mutatott a novemberig számolt egy évben a piac. 

A folyószámlahitelek mennyisége az átlagnál jóval gyorsabb ütemben, 26,9 százalékkal gyarapodott a novemberig tartó tizenkét hónapban,

meghaladva az 1710 milliárd forintot. Az egyéb, éven belüli lejáratú kölcsönök állománya pedig a másfélszeresére ugrott, így kevéssel maradt el az 1200 milliárdos határtól. A hosszú lejáratoknál viszont már jóval szerényebb bővülést mutatott ki az állományban az MNB: a legfeljebb ötéves lejáratú hiteleknél 19,8 százalékkal, 3200 milliárd forint közelébe nőtt az állomány, miközben az öt éven túli lejáratúak mennyisége 14,4 százalékkal, 636,8 milliárdra emelkedett.

A vállalati hitelek állománya

Figyelemre méltó, hogy az emelkedő kamatkörnyezetben a vállalatok ismét egyre nagyobb arányban választják a devizahiteleket: ezek állománya éves összevetésben

 31,9 százalékkal ugrott feljebb, megközelítve a 4950 milliárd forintot.

Ezzel az idegen fizetőeszközben nyilvántartott céges hitelek aránya ismét stabilan 40 százalék feletti a teljes portfólión belül, miközben egy évvel korábban még éppen 37 százalék alatt járt a részesedésük.

A hosszú lejáratú hiteleknél tapasztalható, az átlagnál visszafogottabb bővülés nyomán az arányok is eltolódtak kissé a vállalati hitelportfólióban. Az öt éven túli lejáratú hitelek részesedése egy év alatt 52,8-ről 50,2 százalékra olvadt, az 1–5 éves lejáratúaké pedig minimális mértékben ugyan, de szintén csökkent, és 26,1 százalékot ért el novemberben. 

A folyószámlahiteleknél egyetlen év alatt 13,2-ről 14 százalékra ugrott a teljes portfólióban képviselt arány, 

és az egyéb, rövid lejáratú hitelek részesedése is csaknem 2 százalékponttal, 9,7 százalékra emelkedett. Ezzel együtt a hosszú lejáratú hitelek még mindig a bő háromnegyedét adják a vállalati hitelportfóliónak.

A vállalati hitelportfólió megoszlása

A tranzakciók alakulását vizsgálva az is látszik, hogy a november már nem alakult túlságosan fényesen a megelőző hónaphoz viszonyítva: a szezonálisan igazított adatok szerint októberben még 215,7 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a cégek, mint amennyit törlesztettek, ám tavaly novemberben már csak bő százmilliárdos pluszt mutatott az egyenleg. 

Az egy évre visszatekintő adatok ezzel együtt még egyáltalán nem rosszak:

miközben 2021 első tizenegy hónapjában még összességében 734,9 milliárd forintos pluszt mutatott a tranzakciós egyenleg, a múlt év hasonló időszakában csaknem 1600 milliárdosat.

A további kilátások azonban több szempontból sem biztatók: az emelkedő kamatok és a gazdasági környezet bizonytalansága miatt sok cég dönthet a beruházásai elhalasztása, a kivárás mellett, miközben a meglévő kötelezettségek menedzselése is nagyobb kihívás lehet a vállalatoknak.