Hivatalában fogadta Polt Péter legfőbb ügyész az Integritás Hatóság elnökét, Biró Ferencet – tájékoztatott a Legfőbb Ügyészség. 

20210916 EncsFelavatták az Encsi Járási Ügyészség új székházát, amelyet Dr. Polt Péter legfőbb ügyész adott át.
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

A legfőbb ügyész által kezdeményezett találkozó célja 

  • az ügyészség korrupcióellenes tevékenységének bemutatása, 
  • az Integritás Hatóság megkezdett munkájának az összefoglalása, 
  • valamint a két szervezet közötti munkamegállapodás előkészítése volt.

A mindkét fél által eredményesnek ítélt egyeztetés keretében Polt Péter legfőbb ügyész ismertette az ügyészség korrupcióellenes tevékenységét, külön kiemelve a Központi Nyomozó Főügyészséget. Ennek az egyik fő feladata az államigazgatásban, döntéshozatali jogkörrel rendelkezők esetében felmerülő hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása esetén folytatott eljárás. A legfőbb ügyész bemutatta azt a nemzetközi tevékenységet, amelyet a magyar ügyészség a korrupció megfékezése érdekében végez. Külön kiemelte a Eurojusttal, az OLAF-fal és az Európai Ügyészséggel való kiváló együttműködést. 

Az utóbbi két szervezettel a magyar ügyészségnek munkamegállapodása van a gyakorlati kérdések kereteinek meghatározásáról.

Ismertette azokat a feladatokat is, amelyeket az új jogintézmény, a kiegészítő pótmagánvád létrehozásával a jogalkotó az ügyészségre rótt. 

Az Integritás Hatóság elnöke tájékoztatta a legfőbb ügyészt a szervezet megalakulása óta tett lépésekről, valamint a civil szervezeteknek is teret biztosító Korrupcióellenes Munkacsoport felállításáról és az ott végzett munkáról. A felek egyetértettek abban, hogy rövid időn belül egy munkamegállapodást dolgoznak ki, amely a két szervezet gyakorlati együttműködésének kérdéseit fogja rendezni. Az ezzel kapcsolatos megbeszélések szakértői szinten folytatódnak.

Nem változott a szereposztás az Integritás Hatóság létrejöttével

A Legfőbb Ügyészség kitért rá, hogy a magyar ügyészség vádmonopóliumát az felhasználásának hatékonyabb ellenőrzése érdekében hozott jogszabályok, jogszabály-módosítások nem érintik. 

Az ügyészség alkotmányos helyzete nem változott, független szervezet, amely csak a törvényeknek van alárendelve.

Más szervezet nem utasíthatja, feladata az állam büntetőigényének érvényesítése. Ugyanakkor az Integritás Hatóság feladata az integritáskockázat értékelése, éves integritásjelentés készítése, a korrupció felszámolását célzó ajánlások kiadása és hatósági vizsgálat lefolytatása. Az újonnan létrejött szervezet köteles bejelenteni a feladat- és hatáskörrel rendelkező hatóságnak vagy szervezetnek, ha csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy bármely más jogsértés vagy szabálytalanság gyanúját észleli. A hatóság köztisztviselőjét feljelentési kötelezettség terheli.

Sőt, az Integritás Hatóság a közhatalom gyakorlásával vagy a közvagyon kezelésével kapcsolatos, kiemelt bűncselekmény esetén felülbírálati indítványt és ismételt felülbírálati indítványt nyújthat be. Azonban vádemelésre és vádképviseletre nem jogosult.