Magyarok Brüsszelben címmel posztolt Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán. A tárcavezető az uniós fővárosba utazott, hogy az Európai Bizottság vezető tisztségviselőivel egyeztessen azokról az igazságügyi reformokról, amelyeknek a teljesítését márciusig vállalta a magyar kormány.

Brüsszel, 2022. november 18.Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülésére érkezik 2022. november 18-án.
Fotó: Stephanie Lecocq / MTI / EPA

 

Vera Jourová, a bizottság alelnöke, Didier Reynders igazságügyi biztos és Johannes Hahn költségvetési és igazgatási főnök fogadja Varga Juditot a nap folyamán.

A szaktárca a múlt szerdán közzétette az igazságügyi vállalásokkal kapcsolatos kodifikációt, amelyet ezzel társadalmi vitára is bocsátottak. Ettől a tervezettől várja a kabinet, hogy végre hozzájut hazánk azokhoz a forrásokhoz, amelyekről tavaly már megegyezett az Európai Bizottsággal, a kifizetéseket azonban szupermérföldkövekhez kötötte.

Amit vállaltunk, azt mindig teljesítjük. Az Európai Bizottsággal való megállapodás értelmében tett igazságügyi vállalásainkkal kapcsolatos kodifikációt elvégeztük, a szöveget társadalmi egyeztetésre bocsátottuk a szerdai nap folyamán. A magyar szavatartó nép, és erre nem árt, ha időnként emlékeztetjük partnereinket is. A kölcsönös tiszteleten alapuló konstruktív párbeszéd és a szavahihetőség hívei vagyunk, és egyenlő mércével mérünk

– írta ki közösségi oldalán egy hete a miniszter, hozzátéve, hogy a brüsszeli útjának célja nem más, mint hogy a magyarok megkapják a pénzt, ami nekik jár. 

A brüsszeli tárgyalássorozatnak ezzel nincs vége, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői látogatása után szerdán és csütörtökön Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter egyeztet az uniós fővárosban többek között a  kondicionalitási eljárásról, valamint az Erasmus-ügyben. A miniszter a látogatása előtt azt mondta, hogy több tárgyalásra lesz szükség ahhoz, hogy sikerüljön megegyezni a vitás kérdésekben, mint a leginkább kritizált közérdekű vagyonkezelői alapítványok kuratóriumára vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokról. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta, a kormány nyitott rá, hogy a kuratóriumokban ne legyenek kormánytagok, tehát ezen nem fog múlni az megállapodás az Európai Bizottsággal.

Mint ismert, január elején robbant a bomba, hogy az Európai Bizottság megtagadta az Erasmus+ programban a kifizetéseket az alapítványi fenntartású egyetemektől, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból az összeférhetetlenségi szabályok miatt, annak ellenére, hogy például a német egyetemeken évtizedek óta bevett gyakorlat pártpolitikusok kuratóriumi tagsága.