Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter levelet írt Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosnak az Európai Bizottság döntése miatt, amely szerint az unió kizárja az Erasmus+ és a Horizont Európa programból a magyarországi alapítványi egyetemeket.

Fotó: Havran Zoltán

A bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműkdödéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát 

– írta Navracsics a biztosoknak szóló levelében. A levél tartalmáról a Magyar Nemzet írt. Navracsics kifejtette, hogy a bizottság döntése nemcsak a magyaroknak, hanem egész Európának súlyos károkat okoz, hiszen gátolja a tanulást a közösségben. A miniszter arról is beszélt, hogy véleménye szerint félreértésről van szó. Elmondta, hogy a bizottság a döntését egy tanácsi határozat alapján hozta meg, viszont az eredeti dokumentumot kiterjesztve értelmezték, és ezért büntetik a magyar egyetemeket. Navracsics azt kéri az uniós biztosoktól, hogy a félreértéseket azonnal tisztázni kell, mivel több ezer magyar hallgató tanulmányai múlnak ezen.

A miniszter arról is beszélt, hogy a bizottság azt az egyetemi rendszert támadja, amely felvirágoztatta a hazai felsőoktatási életet. 

Szerinte a modellváltás óta az érintett egyetemeken 18 százalékkal nőtt a külföldi hivatkozások száma, és a felsőoktatást választó hallgatók is többen vannak.