Nemcsak a foglalkoztatottság áll rekordszinten hazánkban, hanem a reálbérek is nőttek – a háború és szankciók sújtotta nehéz helyzet ellenére. Ezzel összhangban a magyar adópolitika legfontosabb célkitűzései változatlanok: a munkát terhelő adók csökkentése, az adórendszer egyszerűsítése, a gazdaság fehérítése. Ennek része volt az önfoglalkoztatók adózási környezetének sikeres átalakítása – mondta a Világgazdaságnak Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

IZER Norbert
Fotó: Kovács Tamás/MTI

A továbbra is havi 50 ezer forint

Azt, hogy a gazdasági védvonal sikeres, nemcsak a foglalkoztatottsági és reálbéradatok mutatják. A magyar adórendszer a közelmúltban több nemzetközi megerősítést is kapott: 

egyrészt az uniós statisztikai hivatal első helyre sorolta hazánkat az adócsökkentési rangsorban, másrészt az OECD-országok adórendszerének vonzerejét vizsgálva értünk el kimagasló eredményt

 – emlékeztetett Izer Norbert.

Az államtitkár közölte: 

a kata átalakítására azért volt szükség, mert több olyan területet találtak, ahol nem az eredeti céljának megfelelően használták az adónemet, hanem például munkaviszony kiváltására. 

Mára megszűntek ezek a visszaélési lehetőségek. Ugyanakkor a korábbi szabályoknál jóval kedvezőbb feltételt kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozók számára az új kata. Például az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig biztosít egyszerű és kedvezményes adózási módot számukra. Az mértéke pedig továbbra is havi 50 ezer forint.

Sokan döntöttek az új kata mellett

Izer Norbert lapunk érdeklődésére elmondta, mostanáig 145 638 vállalkozó jelezte, hogy a továbbiakban az új kata szerint szeretné folytatni a tevékenységét.

A feldolgozott adatok alapján ebből mintegy 120 ezer fő korábban aktív főállású katás volt, míg csaknem 12 ezren a szünetelő vállalkozásukat indították újra a kedvezőbb szabályok hatására. A várakozásoknak megfelelően a kata alól kikerülő egyéni vállalkozók számára az átalányadózás jelentette az elsődleges alternatívát. Ez alá napjainkig 209 779 vállalkozás jelentkezett be. Általános szabályok alá fog esni 78 658 fő, 42 764 pedig nem egyéni vállalkozóként folytatja tovább a tevékenységét.

A fodrászok szerint a kata a legkedvezőbb

Úgy fogalmazott, a tevékenység szerinti megoszlást vizsgálva látható, hogy azokban az ágazatokban, ahol a vállalati ügyfeleknek kibocsátott számlák aránya jellemzően alacsony volt – például fodrászat –, az arra jogosult (főállású egyéni vállalkozó) korábbi katás adózók túlnyomó többsége megmaradt az új adónem hatálya alatt. Azokban az ágazatokban ugyanakkor, amelyek jellemzően üzleti ügyfelek számára bocsátottak ki számlákat, elenyésző az átlépők aránya.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az államtitkár kiemelte, 

mára az átalányadózás lett  a legnépszerűbb adózási forma.

Az átalányadózás átalakításával sikerült egy kompromisszumos megoldást kialakítani azon egyéni vállalkozók számára is, akik bár nem tartoztak a kata eredeti célcsoportjába, de szintén jelentős igényük volt egy egyszerűen adminisztrálható, kedvező adónemre. Ez a közteher teljesíti az arányosság követelményeit és megfelelő társadalombiztosítási ellátási alapot is nyújt az azt igénybe vevők számára.

Végezetül jelezte, az idei évtől további, az adózók számára kedvező módosítások is életbe léptek: negyedére csökkent a bevallások száma, mivel januártól már a szociális hozzájárulási adó és a járulékkötelezettségek bevallására és megfizetésére is csak negyedévente kerül sor.