Egy hét leforgása alatt immár a második jó hírt kapják azok, akik babaváró felvételét tervezik. Az igénylési lehetőség két évvel, 2024 végéig történt meghosszabbítása után – hosszú idő óta először – csökkent a büntetőkamat, ezáltal kisebb lett a kockázata a kölcsön felvételének – számolt be róla a Bank360.hu.

Overhead view of young girl and baby brother lying on bed, girl kissing baby brother, babaváró hitel
Újabb jó hírt kaptak a babavárósok.
Fotó: Sasha Gulish

Csaknem két év után először lett kevesebb a babaváró hitel referenciakamata, az idő alatt mintegy másfél százalékról 10 százalék fölé emelkedett, és végül 10,64 százalékon állt meg tavaly decemberben.

Ezzel párhuzamosan a támogatás elvesztése után fizetendő büntetés is a többszörösére nőtt, a januári igénylőknek már több mint 6,6 millió forintos büntetéssel kellene számolniuk.

Innen fordult most vissza, a kamatcsökkentésnek köszönhetően pedig több százezer forinttal mérséklődik a büntetés mértéke.

A kamatmentesen igényelhető 10 millió forintos babaváró hitel meghosszabbításának az ígérete fél évig lógott a levegőben, a kormány azonban az év utolsó napjaiban rendeletben is megerősítette a folytatást változatlan feltételek mellett egészen 2024 végéig.

Az átlagosan 10 százalék feletti lakáshitelkamatok mellett a kamatmentességgel nem lehet versenyezni, ráadásul az is vonzó lehet a fiatal párok számára, hogy két gyermek vállalása esetén faragható a tőketartozás, három gyermek után pedig teljesen le is nullázható.

Ugyanakkor a piaci hitelekhez képest sokkal több feltételnek kell megfelelni, ezek nem teljesítése pedig súlyos büntetéssel, anyagi teherrel jár.

Mivel a támogatás célja a gyermekvállalás ösztönzése, ezt kell megígérni a pároknak a kamatmentességért cserébe. Azonban ha a vállalt gyermek a futamidő első öt évében mégsem születik meg, akkor büntetőkamatot kell fizetni.

Ez két részre bontható:

  1. Elsőként vissza kell fizetni az állam által addig kifizetett kamattámogatást. Ennek az összege az első öt évre kiszámítható annak alapján, hogy a pár mikor vette fel a kölcsönt, és akkor milyen referenciakamat volt érvényben.
  2. A futamidő hátralévő részében is büntetőkamattal terhelve kell törleszteni, ami jelentősen megemeli a korábban fizetett, legfeljebb 50 ezer forintos törlesztőrészletet.

Az első öt évre vonatkozó kamattámogatást a rendelet szerint egy összegben kell visszafizetni, részletfizetés csak indokolt esetben kérhető. A neheze viszont csak ezután jön, mivel a hátralévő tartozásra vonatkozó kamat még magasabb, az ötéves forduló napján érvényes referenciakamat 130 százalékának 4 százalékponttal növelt értéke lesz (ez 3 százalékponttal magasabb, mint a támogatás idején alkalmazott ügyleti kamat).

A jelenleg érvényes referenciamutatóval számolva az első öt évben fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 124 ezer forintra is emelkedhet,

mivel a támogatás elvesztését követően már az 50 ezer forintos törlesztőrészlet-maximum sem lesz érvényes.

Januártól a kereskedelmi bankok ismételten lehetővé tették a babaváró hitel decemberben több helyen felfüggesztett igénylését. A kölcsön felvételének időpontjában azt is érdemes mérlegelni, hogy a bankok egymásra licitálva csábítják az ügyfeleket.

Tízezreket érinthet, 900 ezer forint a kedvezmény – minden, amit a fiatal anyák adómentességéről tudni kell

Teljes évre fennálló jogosultság esetén összesen akár 900 ezer forint adómegtakarítást is eredményezhet a január 1-je óta hatályos családpolitikai intézkedés, amely a 25 és 30 év közötti, gyermeket vállaló nőket segíti. A döntés a diákhiteleket is érinti.