Érdemes még néhány hónapot várni az autóvásárlással – hangsúlyozta a Concorde Értékpapír privátbanki és üzletfejlesztési igazgatója a VG Podcastnak. Nagy Bertalan szerint a tavalyi évet nagyrészt a hosszú várakozási idők mentették meg, a 2021-ben leadott rendeléseket sok esetben csak 2022-ben tudták teljesíteni a gyártók, így a forgalomba helyezések mennyiségében nem lesz zuhanás. Idén azonban már nem lehet pótlólagos vásárlásokra számítani, a gazdasági helyzet rosszabb, sokan a régi autó karbantartása mellett döntenek csere helyett, azonban 

az árak csökkenését akár a forint-euró árfolyam is támogathatja. Összességében 5-10 százalékos akciók várhatók Nagy Bertalan szerint.

 

Egyre többen térhetnek be az autószalonokba

Látni kell azonban, hogy az autószektor nincs túl a válságán. A csiphiány nem szűnt meg, de valóban jobb az ellátás félvezetőkből. Ugyanakkor az erőltetett elektromosítás sem szimpatikus a potenciális vevők egy részének, nem is beszélve a struktúraváltást kísérő áremelkedésről. Az üzemanyagok árának meredek emelkedése sem tereli az autózást a vevők érdeklődésének fókuszába, és a a munkalehetőségek szűkülése, valamint a finanszírozás drágulása sem a nagy kiadásokat támogatja. 

Európa-szerte emelkedik az autók átlagéletkora, Magyarországon tavaly nagyjából egy évvel ment feljebb, elérve a 15 évet.

A gyártók azonban nem álltak le, az egyéves várakozási idők után ismét megjelentek a készletek, kedvezőbb helyzetbe hozva a vásárlókat, csaknem 10 százalékos árengedmények sem elképzelhetetlenek az idén – hangsúlyozta a szakértő.