2022. október 1-jén, a eszmei időpontjában Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő volt, a lakások száma pedig 4 millió 593 ezer – ismertette csütörtökön a koronavírus-járvány miatt 2021-ről 2022-re halasztott népszámlálás első eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nyíregyháza, 2022. október 1.Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában 2022. október 1-jén. Ezen a napon megkezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív.MTI/Balázs Attila Nyíregyháza, 2022. október 1.
Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában 2022. október 1-jén. Ezen a napon megkezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív.
MTI/Balázs Attila
KSH népszámlálás
Megérkeztek a népszámlálás első eredményei: tovább csökkent hazánk lakossága.
Fotó: Balázs Attila / MTI

A népszámlálás során beérkezett kérdőívek feldolgozása jelenleg is zajlik, a második negyedévben az előzetes települési adatok, ősztől pedig már a végleges eredmények közzététele várható.

A KSH már két és fél hónappal az adatfelvételi időszak végét követően közzétette a népszámlálás első eredményeit.

A népszámlálást vezető Kovács Marcell elmondta, hogy a cenzus adatai szerint Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő, és összesen 4 millió 593 ezer lakás található hazánkban.

Ez a népesség csökkenését jelzi, a 2011-es népszámláláskor még 9 millió 938 ezer lakosa volt hazánknak.

A legutóbbi két népszámlálás közötti időszakban mind a születések, mind a halálozások száma ingadozott. A 2011-es év jelentette a mélypontot a születési statisztikában, azonban az utóbbi éveket fokozódó gyermekvállalási kedv jellemezte,

a teljes termékenységi arányszám a történelmi mélypontot jelentő 2011. évi 1,23-ról 1,5 fölé emelkedett.

A KSH szerint az adatok gyors feldolgozásához nagyban hozzájárult, hogy a 2022-es volt az első olyan népszámlálás az ország történetében, amely teljesen elektronikusan zajlott. Október 1. és 19. között mindenki önállóan, online tölthette ki a kérdőívet, majd a számlálóbiztosi szakaszban és a pótösszeírás során a számlálóbiztosok digitálisan rögzítették az interjú keretében gyűjtött adatokat.

Az eredmények mielőbbi közléséhez az is hozzájárul, hogy a hiányzó adatokat állami adatbázisokból pótolja a hivatal.

Az állami adatbázisok igénybevétele, a népszámlálási adatok adminisztratív adatforrásokból történő előállításának gyakorlata azért is különösen fontos, mert a tervek szerint a 2022. évi volt az utolsó – adatfelvételi módszer tekintetében – hagyományos népszámlálás Magyarországon. A következő összeírás adatait már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a KSH, összhangban a több országban jelenleg is alkalmazott gyakorlattal – vázolta fel a jövőre vonatkozó kilátásokat a KSH elnöke.

A népszámlálás során összegyűjtött adatok a nemzeti adatvagyon részét képezik, azok az adatvédelmi szabályok korlátai között, összesített formában minden felhasználó rendelkezésére állnak majd.

A népszámlálás eredményei megbízható alapot nyújtanak az egész országot, illetve az egyes településeket, valamint a szűkebb lakókörnyezetet érintő gazdasági, társadalmi és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Emellett fontos információkkal szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, de segítik a vállalkozásokat is, amelyek az eredmények ismeretében biztosabban, tudatos adathasználattal tervezhetik tevékenységüket, például egy új üzlet, gyár megnyitását vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését.

Két hónap múlva India lesz a világ legnépesebb országa

Még legalább egy évig senki sem tudja, pontosan hány lakosa van az országnak, késik ugyanis az évtizedenként szokásos népszámlálás.