A belváros és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között közlekedő 100E buszon 1500 forintról 2200-ra emelkedik a jegyár április 1-jei hatállyal - döntött Fővárosi Közgyűlés szerdán. Az indoklás szerint a vonalon folyamatosan, a repülőtér forgalmával együtt növekszik az utasszám, az utasok magasra értékelik a szolgáltatás színvonalát és kedvezőnek tartják az árát.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Továbbá a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kezdeményezésére

április 1-jével megszűnik a metrószakaszjegy, az átszállójegy, a kiegészítő heti Budapest-bérlet, a Budapest-hetijegy és az 5/30 napijegy, 

mert ezek forgalma csekély volt és nagyrészt jól helyettesíthetők a meglévő, jól ismert jegyekkel és bérletekkel. Az előterjesztést 17 igennel 1 nem szavazat ellenében 12 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A képviselők egyhangú döntéssel jóváhagyták a helyi közösségi közlekedés idei évre vonatkozó 12 milliárd forintos állami támogatásáról szóló szerződést. Élő Norbert (MSZP) javaslatára a főpolgármester él felterjesztési jogával és azt javasolja az illetékes miniszternek, hogy a megemelkedett energiaárak miatt kapjon egyszeri 14 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást a fővárosi közösségi közlekedés. A Fidesz–KDNP képviselői kifogásolták, hogy Élő Norbert nem támasztotta alá kellőképpen javaslatát, miért pont 14 milliárd forintot tartana szükségesnek, így azt nem is szavazták meg.

Megállapodtak a bérekről a BKV-nál

Átlagosan 15 százalékkal emeli a fizetéseket a közlekedési vállalat. A bérmegállapodásra még a BKV igazgatótanácsának is rá kell bólintania.

A képviselők elfogadták a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. idei üzleti tervét. Ebben a társaság arra számít, hogy a gazdaságot sújtó hatások nem eszkalálódnak, konszolidálódik az energetikai helyzet, az növekedése megáll, nem lesz újabb súlyos járványhullám és a fürdők folyamatosan nyitva tarthatnak. 

A BGYH üzleti tervében szerepel az is, hogy az árbevételt 16-ról 19 milliárd forintra kívánja növelni és a nem történelmi fürdők belépőjegye 15, a történelmi fürdők belépőjegye 33 százalékkal drágul.