A Gazdasági Versenyhivatal feladata a gazdasági verseny tisztasága feletti őrködés. Ennek a munkának az eredményességéhez elengedhetetlen bizonyos üzeneteik felerősítése

– mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke az intézmény keddi háttérbeszélgetésén, hozzátéve, hogy ennek érdekében a folyamatosan és aktívan törekszik a sajtóval való jó együttműködésre. 

20220922 Budapest Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökefotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzet 20220922 budapest GVH elnoke rigo csaba balazs havran zoltan magyar nemzet
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Rigó Csaba Balázs rámutatott: a magas inflációs környezetben a versenyhivatal nem maradhat néma. A GVH ezért tavaly két ágazati vizsgálatot is indított. Most zajlik a tej- és tejtermékek piacának és a tartós élelmiszerek piacának átfogó vizsgálata, Rigó Csaba Balázs szerint ezeket a tervezett határidőn belül lezárják.

A jelenlegi helyzetben nem mehetnek el az megfékezésének feladatai mellett, amely 2022-ben sürgető feladattá vált, és amelyből a Gazdasági Versenyhivatal is kiveszi a részét. 

Több különböző élelmiszerpiacon jelenleg is folyik az áremelkedések mögött álló – a versenyjogot érintő – okok feltárása az úgynevezett gyorsított ágazati vizsgálatok keretében. 

A klasszikus ágazati vizsgálatok két-három éves időtartamánál sokkal hatékonyabb, ám természetesen kisebb a gyorsított ágazati vizsgálatok termékköre, és kevesebb piaci szereplővel dolgoznak. Az elemzésnek nincs közvetlen szankcionálási hatása, ám akár a piaci szereplők, akár a jogalkotók számára gyors üzeneteket hordoz, amelyekre érdemes odafigyelni. Természetesen, ha az adatok elemzése versenyfelügyeleti szempontból aggályos lehet, akkor indulhat versenyfelügyeleti eljárás.

Rigó Csaba Balázs elmondta: a Versenytanács 2022-ben összesen 36 ügyben, 101 vállalkozással szemben hozott döntést, az esetek mintegy háromnegyedében állapítva meg jogsértést. A GVH 22 ügyzáró döntésében 57 vállalkozásra szabott ki bírságot, összesen mintegy 3,7 milliárd forintot.

„A munkánkban 2022-ben is meghatározó szerepet kapott a versenykorlátozó megállapodások – azon belül is kiemelten a legnagyobb károkat okozó jogsértések, a kartellek – feltárása. 

A Versenytanács a versenyfelügyeleti bírságok 80 százalékát (2,9 milliárd forintot) versenykorlátozó megállapodások következtében szabta ki, 

amelynek túlnyomó részét (mintegy 2,5 milliárd forintot) tették ki a kartell típusú jogsértések. 2022-ben is folytatódott tehát a kartellekkel szembeni, határozott fellépés” – mondta a GVH elnöke.

A GVH a fogyasztók védelmében tavaly is nagy hangsúlyt helyezett a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok feltárására. A jogsértés megállapításával zárult ügyek mintegy 60 százaléka fogyasztóvédelmi típusú ügy volt 2022-ben. A hatóság a múlt évben összesen 713 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozások különféle tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatai miatt.

2022-ben a lezárt ügyekben 4,228 milliárd forintot adott vissza a vizsgált cégeknek vagy engedett el a bírságösszegekből a GVH. Ez kötelezettségvállalás vagy épp fogyasztói visszatérítés miatt szinte mindig elérhető a versenyügyekben, ám – kiemelten a kkv-k esetében – például a munkahelyek megőrzése miatt is van mód a versenybírságok csökkentésére – jelezte Rigó Csaba Balázs.

Az elnök tájékoztatása szerint folyamatos hatáselemzést készítenek, hogy a lezárult vizsgálatokkal meggátolt jogsértések mekkora társadalmi hasznot hoznak. 

Az elmúlt öt évben 55 milliárd forintot meghaladó volt az az összeg, amelyet a GVH teljesítménye alapján a fogyasztók megspóroltak.

A jogalkotó autonóm döntése, hogy mely fúziós ügyletet mentesít a versenyfelügyeleti vizsgálat alól, ezt a GVH nem kommentálhatja – válaszolta Rigó Csaba Balázs a Vodafone-ügy kapcsán megfogalmazott kérdésre. 

A versenyhivatal elnöke hétfőn benyújtotta a hivatal 2022. évi tevékenységéről szóló beszámolót aparlamentnek, így jó eséllyel idén is Magyarország lesz az első ország az Európai Unióban, ahol az adott ország versenyhivatala elfogadott beszámolóval rendelkezik az előző évi teljesítményről.

Az elnök elmondta: tavaly összesen 92 sajtóközleményt adtak ki, 91 írásbeli sajtómegkeresést válaszoltak meg, a GVH sajtószóvivője és szakemberei pedig 51 alkalommal adtak interjút a különböző médiumoknak. A visszajelzések alapján kifejezetten gördülékeny, és a legutóbbi komplex versenykultúra-felmérésük alapján igen jó a hivatal kapcsolata a médiával, a magyar gazdasági újságírók nagyobb része (59 százaléka) jóra vagy kiválóra értékelte a GVH sajtókapcsolati teljesítményét, és elenyésző, mindössze az újságírók 4 százaléka részéről kapott negatív, az ötfokú skálán 1-es vagy 2-es osztályzatot.