Több mint 3240 milliárd forintot tett ki tavaly decemberben a projekthitelek állománya a hazai hitelintézeti szektorban, ami jelentős, 17,8 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság (Képünk illusztráció)

A jegybank statisztikái szerint a portfólió gyarapodásában jelentős szerepet játszott a külföldi cégek aktivitása: a náluk lévő állomány kiugró mértékben, 43,2 százalékkal emelkedett egy év alatt, és meghaladta a 364 milliárd forintot. Az oroszlánrészt persze továbbra is a hazai szereplőknek nyújtott hitelek adják: utóbbiak mennyisége 15,2 százalékkal emelkedett éves alapon, és december végére megközelítette a 2876 milliárd forintot.

A projekthitelek állománya

A belföldi ügyfeleknél lévő állományon belül változatlanul az ingatlanügyeké a legnagyobb – együttesen közel 63 százalékos – szelet. Az ingatlanfejlesztésekre nyújtott projekthitel-portfólió a múlt év végén megközelítette a 854 milliárd forintot, ami 8,2 százalékos emelkedés 2021 decemberéhez képest. Ezen belül a lakóparkok, lakótömbök fejlesztésére nyújtott kölcsönöknél volt a leggyorsabb – közel 24 százalékos – az éves bővülés, de a szállodaépítéseknél kimutatott 18,8 százalékos növekedés sem tekinthető rossznak.

Figyelemre méltó azonban, hogy az ingatlanvásárlásra fordított, belföldi ügyfeleknek nyújtott hitelek állománya mindössze 2,8 százalékkal bővült tavaly, igaz, így is megközelítette a 950 milliárd forintot.

 Az igazán nagy ugrást az energiaszektor fejlesztéseinél sikerült elérni, itt egyetlen év alatt 38,7 százalékkal nőtt az állomány, és meghaladta a 410 milliárdot.

A projekthitel-állomány megoszlása

A projekthitelek nagy többségét változatlanul euróban veszik fel a vállalatok, a közös deviza részesedése tavaly 67,4 százalékra emelkedett a 2021. végi 65,5-ről. 

A forintban nyilvántartott állomány súlya viszont enyhén – 32,7-ről 31,4 százalékra – csökkent,

 az egyéb devizákban (például dollárban) fennálló kötelezettségek részesedése viszont egyre kisebb, az év végén már alig egy százalék felett járt.

A projekthitel-portfólió minősége kapcsán mostanában nincs okuk panaszra az üzletágban érdekelt hitelintézeteknek: a 90 napon túli késedelemben lévő állomány aránya tavaly tovább csökkent a teljes állományon belül, és az év végén már csak 0,5 százalékot tett ki.

Kapkodtak a kölcsönökért a cégek, reneszánszát éli a devizahitel

A kedvezőtlen külső körülmények dacára sem zárt rossz évet 2022-ben a vállalati hitelek piaca Magyarországon: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint december végére 12 064 milliárd forintra emelkedett a céges kölcsönök állománya, ami dinamikus, 16,3 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest. A jegybanki statisztikák szerint ugyanakkor az éven belüli hiteleknél az átlagosnál is gyorsabb ütemben hízott az állomány: a folyószámlahitelek portfóliója 23 százalékkal, 1600 milliárd forint közelébe ugrott egy év alatt, miközben az egyéb, éven belüli lejáratú (döntően forgóeszköz-finanszírozást szolgáló) kölcsönöké több mint egyharmadával, 1220,1 milliárd forintra nőtt.