Magyar gazdaság

Ezeket a nívós ingatlanfejlesztéseket tárjuk a nagyvilág elé

Az év vége környékére világszerte várható kamatcsökkenések újabb befektetői költekezést, az ingatlanfejlesztések felfutását hozhatják. A magyarországi befektetések előmozdítását nagyban segítheti a színvonalas fejlesztéseket felvonultató Magyarország–Budapest-stand, amely az ingatlanfejlesztési szakma kiemelt eseményén, a márciusi cannes-i MIPIM-en mutatkozik be. A kiállításon a hazai fejlesztők elsősorban azokra a területekre fókuszálnak – ipari ingatlanok, prémiumirodák, hotelpiac –, ahol idén is jelentős mozgások várhatók.

Az ország nemzetközi porondon való részvétele kiemelt fontosságú, a szereplők azon dolgoznak, hogy az ingatlanbefektetési terület újra a korábbi magasságokba emelkedhessen. A Covid után megindult látványos bővülést az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró a recessziós félelmek erősödése, továbbá a monetáris szigorítások megakasztották – mondta a Világgazdaságnak Takács Ernő. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke annak apropóján beszélt erről, hogy hazánk ismét rendkívül színvonalas fejlesztéseket bemutató, látványos standdal vesz részt a világ egyik legkiemelkedőbb ingatlanfejlesztési kiállításán, a cannes-i MIPIM-en.

Jelentős ingatlanfejlesztések zajlanak most is: a kivitelezés alatt álló Corvin Innovation Campus. Fotó: IFK

Ingatlanfejlesztés, logisztika, prémium irodák és hotelpiac

A március 14–17. között sorra kerülő, több évtizedes múltú rendezvényen a magyarországi fejlesztési irányok és lehetőségek sikeres bemutatása a működőtőke-beáramlás szempontjából mindig kiemelt jelentőségű. A főváros és a vidéki városok beruházásainak népszerűsítésére, a magyarországi befektetői környezet, a fejlesztési célok és lehetőségek ismertetésére szolgáló Magyarország–Budapest-standot – melynek díszvendége Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete lesz – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az IFK közösen alakította ki, a fő kiállító a Liget Budapest Projekt és a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF).

Takács Ernő megjegyezte, az elmúlt időszakban nagyon eltérően alakultak a különböző ingatlanfejlesztési területek.

A logisztika és az irodapiac kifejezetten jól teljesített, a hotelpiacon is nagy változások várhatók, így nem véletlen, hogy éppen erre a három területre fókuszálunk a kiállításon

– fejtette ki, megjegyezve, hogy a befektetők még kivárnak, de az év végére világszerte várható kamatcsökkenés újabb költekezést, a piac felpörgését hozhatja, a magyar piacon pedig továbbra is jelentősek a növekedés lehetőségei.

Vidéki lehetőségek

A CBRE, a világ egyik vezető ingatlan-tanácsadó vállalata arra számít, hogy 2023-ban is az ipari-logisztikai fejlesztésekben várható a legnagyobb bővülés, a kereslet pedig számottevő vidéki fejlesztési lehetőségeket is lehetővé tesz. Az ország egész területén, de főleg a főváros környékén nagy az igény az ipari ingatlanokra, különösen az autóipari beszállítók kereslete erős. A legjobban eladható szegmens külföldön az ipari, logisztikai ingatlanok piaca – mutatott rá Takács Ernő.

Joó István, a HIPA vezérigazgatója azt mondta,

töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító, 2022. évi 6,5 milliárd eurós beruházási szint is alátámaszt. A HIPA ráadásul most még erősebb évre számít.

Köves Béla, a NIPÜF vezérigazgatója szerint robusztus kereslet mutatkozik az ipari parkok iránt. Saját cégéről azt mondta, 2016-ban állami vállalatként vetették meg a lábukat a piaci szereplők között az ipari ingatlanok fejlesztési piacán, ahol Inpark márkanév alatt lettek ismertek, mára a magyarországi piac legnagyobb fejlesztési telekportfólióját mondhatják magukénak.

Díjnyertes visszatérő

Büszkén térünk vissza a kiállításra, ugyanis tavaly a Magyar Zene Házával először kapta meg a zsűri fődíját magyar fejlesztés a legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai díj, a Mipim Awards három évtizedes történetében

– ezt már Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója mondta. Mint kifejtette, a 2011-ben megkezdett Liget Budapest Projekt ma a kontinens legnagyobb léptékű és komplexitású, sokszorosan díjnyertes kulturális tartalmú városfejlesztési programja, amelyet egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés övez.

Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) ipari parkok irodapiac ingatlanfejlesztés irodaházak
Kapcsolódó cikkek