Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a mai napon Bakuban találkozott Mikayil Jabbarovval, az Azerbajdzsáni köztársaság gazdasági miniszterével. A tárgyaláson a tárcavezetők áttekintették a magyar–azeri gazdasági kapcsolatokat, különös tekintettel az ipari, az energiaügyi és a mezőgazdasági együttműködésre – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

20220930 Budapest Mathias Corvinus Collegium  MCC  által szervezett konferencia Fotó: Móricz Sabján Simon MOR  Világgazdaság  VGA képen: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter  20220930 Budapest 
Mathias Corvinus Collegium  MCC  által szervezett konferencia 

Fotó: Móricz Sabján Simon MOR  Világgazdaság  VG
A képen: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság  

Mint írták, a felek megállapították, hogy az elmúlt években a két ország közötti folyamatosan fejlődik, a járvány időszakában is közel 20 százalékkal emelkedett. 

Az áruforgalom értéke mára megközelíti az 50 millió dollárt, Azerbajdzsán továbbá egyre fontosabb szerepet játszik az energiabiztonság megteremtésében.

A kaukázusi ország szerepe különösen az elmúlt egy évben, az ukrajnai háború kitörése óta értékelődött fel Európában, Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke tavaly júliusban Bakuban arról állapodott meg, hogy az orosz gázról való leválással párhuzamosan Azerbajdzsán folyamatosan növeli az EU-ba irányuló földgázszállítást, a 2021. évi 8,1 milliárd köbméterről 2022-ra 12 milliárdra, majd néhány év alatt a duplájára. 

A magyar és az azeri kormány barátsága ugyanakkor jóval korábbra visszavezethető, talán ennek is köszönhető, hogy decemberben Orbán Viktor Bukarestben aláírta azt a megállapodást, amelynek értelmében a jövőben Grúzián és Románián át Azerbajdzsánból érkezhet villamos energia Magyarországra. Amikor Ilham Aliyev elnök az idén januárban Budapestre látogatott, a magyar kormányfő azt mondta, Azerbajdzsán Magyarország kiemelt stratégiai partnere lett