Az eÁFA-rendszert eredetileg 2021-ben tervezték bevezetni, de az utolsó pillanatban végül elhalasztották. A rendszer lényege, hogy az online számla- és pénztárgép, valamint vámadatok felhasználásával a automatikusan elkészíti az áfabevallás tervezetét, amelyet egy webfelületen keresztül véglegesíthetnek az adózók.

Mature Adult man working in the office
Mature Adult man working in the office
Fotó: Getty Images

A LeitnerLeitner vezető tanácsadója, Jancsa-Pék Judit elmondta: 

az eÁFA a kis forgalmú, egyszerű tevékenységű, jellemzően kisebb méretű cégeknek segíthet az áfabevallást gyorsítani, a nagyvállalatok összetett ügyviteli folyamatait azonban nem képes egyszerűsíteni.

Ezek az igények hívták életre az áfabevallás automatizálásának egy másik lehetséges koncepcióját: a gép-gép (machine to machine), vagy röviden M2M kapcsolaton keresztül történő áfabevallást. Ennek megvalósításához az úgynevezett SAF-T (standard audit file for tax) program előrehaladása is hozzájárul. A SAF-T lényege, hogy a vállalati és a könyvelési rendszerekből egységes és kötött szerkezetben – egy XML adatfile-ban – szolgáltatnak adatot az adóhatóság részére, vagyis az adózó teljes könyvelési anyaga átadhatóvá válik.

Ezzel lehetővé válik a kétirányú adatcsere az adózók és a NAV gépei között. 

Nemcsak a hatóság kapja meg a vállalkozások adatait, hanem vállalatok is importálhatják a NAV-nál lévő adatokat saját ügyviteli rendszerükbe, illetve külön szoftvereken keresztül lehetővé válik majd a NAV-adattóban található adatok ügyfél felé történő visszaforgatása is.

Szerdától olvashatjuk az adóbevallásunkat

A bevallás asztali számítógépen vagy bármilyen okoseszközön, tableten, telefonon is jóváhagyható, szerkeszthető.

A szolgáltatás működéséhez és azon belül az áfaanalitika automatizálásához adategységesítésre és -standardizálásra volt szükség. Ezért kialakítottak egy általános, bővíthető és a változásokat követni tudó kódolási rendszert, a standard adókódokat. Ezek teszik egyértelművé, hogy egy a bizonylaton szereplő információt az áfabevallás melyik sorába kell írni, és milyen adókulcsot kell hozzá alkalmazni. A standard adókódhoz további információkat, jelzéseket lehet majd kapcsolni, amelyekkel a besorolás finomítható.

Ezután tehát nem lesz szükség az áfaanalitika manuális átforgatására a bevallás elkészítéséhez, és 

a belföldi beszerzések tételes adatait tartalmazó M-lapok kézi kitöltése is megszűnik. 

Ezzel együtt a számlaadat-szolgáltatás warning üzeneteit is el fogják küldeni a vevők részére, így a partnerek azonnal ki tudják majd javítani az esetlegesen elrontott számlákat. Az adatletöltés segítheti a könyvelés ellenőrzését és az adminisztrációs hibák gyorsabb feltárását is.

Az M2M-rendszer elindulása után tehát háromféleképpen lehet majd elkészíteni az áfabevallást. 

Az M2M mellett használható lesz a 2021-ben bevezetni tervezett eÁFA és a hagyományos áfabevallási rendszer (ÁNYK) is. Az M2M, az eÁFA és az Online Számla rendszerei egymással összekapcsolódva fognak működni.